+ Meer informatie

VS stoppen kernverdrag met Indiërs

2 minuten leestijd

WASmNGTON — De Amerikaanse regering heeft besloten hef 18 jaar oude

ren al bijna helemaal in andere landen verdrag tot samenwerking met India op heeft besteld. Ze betwijfelden boven- het gebied van de kernenergie op te zegdien of de havens in de Sovjet-Unie een ee"- e» «it is te beschouwen als Reagans extra hoeveelheid van twee mUjoen ton eerste gïote besluit inzake verspreiding kimnen verwerken. ^an kernwapens m het buitenland, meldde donderdag het dagblad WasL\J wil opheffing ^g ^^^t 'schreef van welingelichte, In kringen van de Westduitse graan- officiële zijde te hebben vernomen dat handel werd donderdag gezegd dat de het besluit „in grote lijnen" verleden opheffing van het embargo voor de week aan de regering van India bekend landbouw de Europese Gemeenschap was gemaakt door hoge functionarisbijzonder van pas zou komen. Er liggen sen van het Amerikaanse ministerie in de EG grote voorraden gerst en tarwe van buitenlandse zaken, die voor het binnenhalen van de nieuwe De regering-Reagan zou volgens de oogst moeten worden geruimd. krant tot haar besluit zijn gekomen met

Graanhandelaren in Hamburg toonden zich echter niet a! te optimistisch over de omvang van de graanaankopen die de Sovjet-Unie eventueel in de EG zal doen. Ze hadden ook de indruk dat de Bussen al voldoende hebben gekocht om in het tekort door het tegenvallen van de oogst van vorig jaar te voorzien. Forse prijsstijgingen warden al evenmin verwacht gezien de belangrijke uitbreiding van het taiwe-areaal in de VS, Canada, Australië en de EG. enige tegenzin, en heeft de Indiase regering doen weten „niet anders te kunnen doen" als gevolg van het kembeleid van president Carter en het verdrag over de verspreiding van kernwapens . van 1978, dat weinig ruimte bied om voort te gaan India kembrandstof te leveren.

Volgens de krant hebben de voorwaarden waaronder de VS hebben besloten het verdrag met India op te zeggen geleid tot felle disputen de afgelopen weken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.