+ Meer informatie

BNP steunt losgemaakte predikanten

2 minuten leestijd

UTRECHT - De Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) belegt in januari een bijeenkomst voor predikanten die zijn losgemaakt van hun gemeente. Die krijgen dan vooral de gelegenheid zich uit te spreken over hun gevoelens en ervaringen.

Dat is, aldus ds. Chr. Rensink, predikant-directeur van de BNP, heel belangrijk. "Het blijkt heel moeilijk te zijn, want waar moet je met je ervaring heen? De praktijk leert dat er in de kerk voor hen geen plaats meer is."

Voorzover hun namen bekend zijn, ontvingen losgemaakte predikanten via het Landelijk Dienstencentrum (LDC) van de SoW-kerken voor de zomer een brief. Hierin werd gevraagd naar hun behoefte aan contact, coaching en advisering. Daarop ontving de bond zelf ongeveer tien positieve reacties. Daarnaast kwamen er reacties binnen bij het LDC.

Ook predikanten die niet zijn benaderd, kunnen deelnemen aan het initiatief. Het blijkt dat losgemaakte gereformeerde predikanten veel langer bekend blijven bij de administratie van het LDC dan hun hervormde collega's. Dit houdt verband met de verschillen tussen de hervormde en de gereformeerde regelingen.

Om zich een goed beeld te kunnen vormen, is de BNP ook benieuwd naar de ervaringen van predikanten die inmiddels alles achter zich hebben gelaten.

In eerste instantie denkt de bond aan één bijeenkomst. Aan de hand van de evaluatie van de dag bekijkt ze of ze bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding gaat aanbieden en of dat er een herhalingsbijeenkomst komt. Daarnaast leeft de vraag in hoeverre er aandacht moet komen voor de gezinnen van de predikanten.

Hoewel het eerste en belangrijkste doel van de dag is de betrokkenen alle aandacht te geven, wil de bond zelf er ook graag van leren, aldus ds. Rensink.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.