+ Meer informatie

Herinnering aan vroeger

2 minuten leestijd

KATWIJK AAN ZEE — „Een nieuwe bom verlaat de werf". Het Is alweer lang geleden, dat Ik van het Genootschap „Oud Katwijk" Interessante gegevens ontving over deze oude foto.

U ziet hier de KW 20, de laatste schuit van deze soort die In Katwijk is gebouwd. In 1908 was de bouw voltooid en werd de schuit volgens oud gebruik op rollen en door paarden getrokken „uitgehaald naar de wurref" (naar de boulevard gesleept). Daar werd hij opgetuigd waarna hij klaar was om In het visserijbedrijf te worden Ingezet.

Het gaat hier dus om een historische foto: De laatste „bom", vervaardigd op de laatstovergebleven bommenwerf en wel die van de Gebr. Taat aan de Voorstraat. Deze Gebroeders hadden ook een rederij. Men kon de door hen gebouwde bommen herkennen aan een wit hart aan weerszijden van de voorplecht. Ook op de hier afgebeelde bom zijn die 2 witte harten goed zichtbaar (hopelijk komt het origineel van de foto duidelijk over In de krant).

Elke keer was het weer lang en breed manoeuvreren om zo'n logge schuit uit de werf, die dwars op de Voorstraat lag, te krijgen. De schuit was zeker wel 6V2 meter breed.

Nog even terugkomend op de visserij: In vroeger tijden werd de visserij aan de kust uitgeoefend met dergelijke bommen. Het waren logge maar sterke vaartuigen die bij hoog water op het strand aankwamen en te zamen een bijzonder schilderachtige aanblik vormden. Na het midden van de vorige eeuw kwamen de klelschepen In zwang en werden de bomschuiten steeds meer verdrongen. In 1903 waren er nog 74 bommen maar daarna ging het erg snel achteruitIn plaats van te zeulen met emmsrs warm. water, hoeven we nu de kraan maar open te draaien om ofte wassen of in bad te gp.an. Ook onze huizen verwarmen we met warm water uit een grote ketel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.