Bleekselderij is ingeburgerd in de Hollandse keuken
<br />
Bleekselderij komt het hele jaar op de markt, maar is nu, vanwege de grote aanvoer, heel voordelig. De consumptie ervan is de laatste jaren flink gestegen.
Ovenschotel met ham en rijst
(Voor 4 personen)
2 fijngehakte uien,
25 gram boter
2 rode paprika's (in stukjes gesneden)
3 stengels bleekselderij (in stukjes)
300 g langkorrelrijst,
½ l kippebouillon
2 theel. kerriepoeder (mild),
zout en peper
250 g gekookte ham (in dobbelsteentjes)
250 g uitgelekte stukjes ananas (blik)
200 g blokjes jongbelegen kaas
2 eetl. gehakte peterselie,
zwarte peper
Smelt de boter in een braadpan (die ook in de oven kan) en bak de fijngesneden uien hierin aan totdat ze zacht en glazig zijn. Voeg de stukjes paprika en bleekselderij, de rijst, de kippebouillon, 2 theelepels kerriepoeder, zout en peper en de blokjes ham toe en roer het mengsel goed door. Dek de pan af en zet deze circa 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Haal de pan uit de oven en schep er voor het serveren voorzichtig de stukjes ananas en de blokjes kaas doorheen. Besprenkel het gerecht met fijngehakte peterselie en bestrooi met versgemalen zwarte peper 250 g per persoon als u bleekselderij kookt (± een kwart of een halve struik) en 100 g per persoon voor salade.
Bleekselderij-salade
1 struik bleekselderij,
100 g gesnipperde ham
2 appels,
1 sinaasappel,
1 bekertje zure room
zout, peper,
1 theel. mosterd
beetje citroensap,
50 g walnoten
Maak de bleekselderij schoon. Gebruik alleen de binnenste stengels, de buitenste zijn te hard. Snijd de stengels in heel kleine stukjes (V2-I cm). Schil de appels en snijd ze in blokjes, evenals de sinaasappel. Maak een sausje van zure room, zout, peper, mosterd en citroensap. Hak (maal) de walnoten fijn of doe ze in een plastic zak en ga er met de deegrol of een fles overheen. Doe de bleekselderij, de ham, appel en sinaasappel in een ruime slabak en schenk de saus eroverheen. Garneren met de walnoten.
Bleekselderij is caloriearm en werkt vochtafdrijvend
De grootste aanvoer van verse Hollandse bleekselderij heeft plaats in september en oktober. 'n Uitstekende tijd dus om de groente te eten. Bleekselderij is heel goed houdbaar. Een verse struik is drie tot vijf dagen te bewaren in de koelkast.
Bleekselderij komt meestal in een open plastic zak in de handel. De groente bevat slechts 12kcal (51 kJ) per 100 gram produkt en is dus zeker geen dikmaker Bovendien zitten er allerlei vitaminen en mineralen in en heeft het een vochtafdrijvende werking: een ideale groente voor "slankelijners".
Bleekselderij is eenvoudig schoon te maken. Als er groen aan de stengels zit kunt u dit bewaren voor garnering, of fijn gesneden aan soepen toevoegen. Snijd de voet van de struik, zodat de stengels loskomen. Snijd eventueel met een scherp mesje of een dunschiller harde nerven weg. De stengels zijn aan de onderkant wat breder en iets vezeliger van structuur. De knapperige stengels zijn geschikt voor rauw gebruik. Was de stengels en snijd ze in dunne schijfjes. Reken op 200-250 g per persoon als u bleekselderij kookt (± een kwart of een halve struik) en 100 g per persoon voor salade.
Bron: Promotieburo Groenten en Fruit, Centr. Bureau v.d. Tuinbouwveilingen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 oktober 1991
Terdege | 72 Pagina's