+ Meer informatie

De Klerk willigt een van de eisen van het ANC in

Interne veiligheidswet wordt herzien

1 minuut leestijd

KAAPSTAD (RTR) - President F. W. de klerk heeft gisteren gezegd dat hij enkele van de meest verguisde regelingen van de Binnenlandse veiligheidswet van Zuid-Afrika schrapt. Deze wet wordt onder meer gebruikt om anti-apartheidsprotesten tegen te gaan. De Klerk zei in het Zuidafrikaanse parlement dat de Binnenlandse veiligheidswet grondig zal worden herzien.

De president komt daarmee tegemoet aan een van de zeven eisen die het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft gesteld en heeft verbonden aan een ultimatum dat op 9 mei afloopt. Zijn de eisen dan niet ingewilligd dan zullen de gesprekken over een politieke regeling worden opgeschort. Over d? andere eisen in het ultimatum van het ANC zei De Klerk dat nieuwe maatregelen en stappen worden genomen in de strijd tegen het geweld in de zwarte woonsteden.

De Binnenlandse veiligheidswet, die stamt uit 1982. Door het wijzigen van de veiligheidswet kan de overheid niet langer mensen zonder proces gevangen zetten, zei De Klerk. Ook verdwijnt de mogelijkheid dissidenten te verbannen, dagbladen te sluiten, apartheidsactivisten en communisten huisarrest op te leggen en publikaties van anti-regeringsactivisten te verbieden.

Geen ontslag

De Klerk ging niet in op de eisen van het ANC om minister Adriaan Vlok van recht en orde en defensieminister Magnus Malan te ontslaan. Hij zei door te willen gaan met alle partijen te praten op 24 of 25 mei „met of zonder het ANC". Hij zei dat de onlangs gedane uitspraken van ANC-leider Stetson Mandela, waarin de regering verantwoordelijk wordt gesteld voor het geweld „onrechtvaardig zijn en elke realiteit missen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.