+ Meer informatie

Meerderheidsbewind zwarten is noodzaak

1 minuut leestijd

SALISBURY — De Britse afgezant Lord Greenhill heeft donderdag in Salisbury met de Rhodesische premier Smith gesproken over de constitutionele crisis van het land.

Greenhill en Smith ontmoetten elkaar kort nadat de Rhodesische leider grondwettelijke besprekingen had gevoerd met nationalistenleider Nkomo. Nkomo voert ook de gematigde vleugel aan van de Afrikaanse Nationale Raad (ANC).

Lord Greenhill weigerde na zijn ontmoeting met Smith commentaar té geven, maar zei dat hij hoopt aanstaande vrijdag weer met Smith te gaan praten. Ook zal Greenhill een ontmoeting hebben met Nkomo.

Lord Greenhill had eerder op de dag besprekingen gevoerd met blanke vertegenwoordigers van het zakenleven, de landbouw en de mijnindustrie. Uit bevoegde bron werd vernomen dat Lord Greenhill heeft gezegd dat Groot-Brittannië van mening is dat Rhodesië spoedig een zwarte meerderheidsregering moet aanvaarden.

De blanken zouden Lord Greenhill daarop hebben gezegd dat zij niet bereid zijn dat te aanvaarden. Lord Greenhill is donderdagmorgen in Salisbury aangekomen met het doel uit te vinden welke rol, mocht die al mogelijk zijn, Engeland kan spelen bij de huidige onderhandelingen.

Smith verklaarde afgelopen vrijdag dat hij „constructieve" hulp van Engeland bij de grondwettelijke besprekingen op prijs zouden stellen. De Britse minister van buitenlandse zaken, heeft daarop Lord Greenhill naar Rhodesië gestuurd om uit te zoeken wat Smith precies bedoelt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.