+ Meer informatie

use opent beslissende aanval op Mogadisjoe

Honderden buitenlanders ijlings geëvacueerd

3 minuten leestijd

ROME/MOGADISJOE (RTR/DPA/UPI/AFP) - De opstandelingen van het Verenigde Nationale Congres (USC) in Somalië hebben een „beslissende" aanval geopend op het militaire vliegveld bij Mogadisjoe, waar president Mohamed Siad Barre zich zou hebben verscholen. Regeringssoldaten zouden inmiddels massaal de Somalische hoofdstad ontvluchten. Dat hebben vertegenwoordigers van het USC in Rome gisteren in een communiqué bekendgemaakt.

De verklaring van het USC is strijdig met het zaterdag door de verzetsbeweging verspreide bericht dat Barre de wijk zou hebben genomen naar Kenia. De Keniase regering ontkende het bericht van de Somalische rebellen dat president Barre naar Nairobi was gevlucht. „Hij is niet in Kenia", zei minister van buitenlandse zaken Wilson Ndolo Ayah desgevraagd.

Volgens Italiaanse vluchtelingen heeft president Barre zich niet teruggetrokken in een bunker bij het militaire vliegveld van Mogadisjoe maar zit hij nog steeds in het presidentiële paleis "Villa Somalia". Het paleis zou worden verdedigd door regeringssoldaten; de rest van de hoofdstad zou in handen zijn van opstandelingen van het USC, aldus gevluchte ooggetuigen.

Het internationale Rode Kruis heeft inmiddels alle stafleden uit de Somalische hoofdstad Mogadisjoe geëvacueerd vanwege de hevige gevechten die daar aan de gang zijn. Dat is vanmorgen meegedeeld door een woordvoerder van de organisatie in Geneve. „Onze medewerkers konden hun werk in en rond de stad niet meer verrichten", aldus woordvoerder Catherine Pellissier.

Honderden buitenlanders werden zaterdag uit de Somalische hoofdstad geëvacueerd of vluchtten op eigen gelegenheid. Volgens vluchtelingenorganisaties in Ethiopië zijn 10.000 Somaliërs de grens in het noorden overgestoken, al was het onduidelijk hoe veel van hen al zijn weggetrokken voor de hevige gevechten in Mogadisjoe uitbraken.

Niet landen

Twee Italiaanse transportvliegtuigen die buitenlanders uit Mogadisjoe wilden evacueren, konden gisteren als gevolg van de gevechten niet landen. De vliegtuigen keerden terug naar hun basis in Mombasa, in het zuidoosten van Kenia. Aan boord van een van de toestellen bevond zich een medisch team van Artsen Zonder Grenzen, dat in Mogadisjoe een neutraal hospitaal had willen inrichten.

Eerder op de dag was een Saoedisch vliegtuig er wel in geslaagd te landen en 30 tot 40 gestrande Saoediërs en ongeveer 250 Egyptenaren in veiligheid te brengen. Zaterdag waren ook meer dan 200 mensen geëvalueerd in een afzonderlijke operatie van de Amerikanen met behulp van vliegtuigen, marine vaartuigen en een kleine groep mariniers. Tijdens de evacuatie werden alle Amerikanen uit Somalië gehaald, plus de ambassadeurs van de Sowjet-Unie en GrootBrittannië, alsmede een aantal diplomaten van andere landen. Zij werden overgebracht naar de Amerikaanse marineschepen "Guam" en "Trenton", die voor de Somalische kust voor anker zijn gegaan.

Twee Italiaanse militaire transportvliegtuigen brachten 205 vluchtelingen uit de Somalische hoofdstad Mogadisjoe naar Mombasa, een stad in het zuidoosten van Kenia.

Enorme chaos

Volgens het Verenigd Somalisch Congres van de rebellen zijn er naar schatting 1500 doden en 4500 gewonden. Evacués die zaterdag in Mombasa aankwamen, verklaarden dat de grote delen van Mogadisjoe in puin liggen en dat de straten bezaaid liggen met rottende lijken. „Mensen lopen eromheen en niemand doet er iets aan", zei een Zweedse vrouw. „Het was een enorme chaos", zei een ander. „Je kon niet zeggen wie waar jat, het leger of de rebellen, en als je je huis verliet om dat uit te zoeken, kon je neergeschoten worden".

De evacués deden een relaas van berovingen, plunderingen, moordpartijen en beschietingen, waaraan vooral soldaten van het leger van Siad Barre zich schuldig zouden maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.