+ Meer informatie

Brezjnjev bepleit open gesprek VS

Toon toespraak vrij positief

2 minuten leestijd

MOSKOU — Sovjet-leider Brezjnjev heeft zaterdag in Kiev gepleit voor een „open dialoog" met de VS, „waar en met welke agenda dan ook". Zijn rede werd uitgezonden via de televisie en werd gehouden bij een plechtigheid ter herdenking van het feit, dat 36 jaar tevoren de Tweede Wereldoorlog was geëindigd voor de Sovjet-Unie.

Brezjnjev wil dat er „eerlijke, koene pogingen" worden ondernomen om de wereldvrede te bereiken. Het geld dat thans opgaat aan bewapening kunnen wij gemakkelijk voor andere dingen gebruiken. „Wij zijn geen voorstanders van de bewapeningswedloop, maar tegenstanders", zo zei hij. Maar als wij daartoe worden genoopt, zullen wij een snel en doeltreffend antwoord vinden op elke uitdaging van „oorlogszuchtig

In een nauwelijks verhulde verwijzing naar de Amerikaanse leiders beschuldigde Brezjnjev „staatslieden in de Bourgeoiswereld" ervan militair overwicht over de Sovjet-Unie na te streven. Dit doel is onhaalbaar en ongewenst. De noodzaak om voorzichtig en evenwichtig te werk te gaan en om tevens eerlijke, koene pogingen te ondernemen in de naam van overeenstemming en in de naam van internationaal vertrouwen is nooit groter geweest dan _ thans, zo zei hij. De toon van de toespraak van Brezjnjev was positief vergeleken met de scherpe aanvallen op VS en bondgenoten na de jongste NAVObijeenkomst in Rome.

Rede Haig

Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Alexander Haig vertoont de Sovjet-Unie tekenen van geestelijke uitputting maar zou de zwakheid van het systeem het Kremlin gevaarlijker kunnen maken. „Wij moeten de kracht van onze tegenstander niet overschatten", zei Haig zaterdag. „Moskou staat voor een niet benijdenswaardig heden en een sombere toekomst".

Maar het Westen mag zich volgens hem hierdoor niet in de luren laten leggen. „Een staat die zo machtig en eerzuchtig is als de Sowjet-Unie zou er gevaarlijker door kunnen zijn omdat zijn zwakheden het hart van het systeem raken". Haig maakte zijn opmerkingen in een rede tot afgestudeerden aan de universiteit van Syracuse, New York en hij liet de tekst verspreiden door het State Department.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.