+ Meer informatie

Hevige gevechten in Afghanistan

Tientallen doden in Kaboel

2 minuten leestijd

DELHI — Sinds begin mei zijn in Kaboel 21 leden van de Param-partij van president Babrak Karmal om het leven geacht, zo is van westerse diplomatieke zijde vernomen. De ichtoffers stonden op een politielijst die is ingezien door een be)uwbaar Afghaanse contactpersoon.

lo hebben moslimopstandelingen op mei bij een aanval op twee legervoergen met Parcham-aanhangers acht insen gedood. Afgelopen zaterdag bben opstandelingen de zoon van de mmandant van de militaire academie Kaboel vermoord. De strijd in Afghanistan tussen het or de Sovjets geholpen Afghaanse ler en de moslimopstandelingen houdt g steeds aan. Er is het afgelopen iekemde zwaar gevochten bij de Nair-pas ten zuiden van Kaboel waarbij n aantal legervoertuigen werd verstigd en enkele Afghaanse soldaten ar de andere partij overliepen, zo is lensdag in Nieuw Delhi vernomen. !gin vorige week vond bij een pas in de ovincie Ghazni een gevecht plaats ssen een Russisch-Afghaanse eenlid en moslimstrijders na geruchten it een belangrijke moslimleider majoor Sajeed Jaglan in de streek was. Eerder deze maand werd er gevochten in de westelijke provincie Farah, waarbij 200 Afghaanse soldaten deserteerden er zou een Russische helikopter zijn neergehaald waarvoor de Russen uit vergelding dertig dorpen zouden hebben gebombardeerd. Door de strijd was de verbinding over de weg tussen Farah en Kaboel afgesneden.

Naar verder werd gezegd, zijn Russische adviseurs voorlopig vertrokken uit het opleidingscentrum van het Afghaanse leger in Charasia ten zuiden van Kaboel na onenigheid over het sturen van soldaten in opleiding naar gevechten in de provincie Logar. Ten slotte werd bekend dat in de gevangenis in Pul-Ilsjarki bij Kaboel 7000 politieke gevangenen zitten. Daar zitten ook 41 buitenlanders met onbekende nationaliteit vast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.