+ Meer informatie

Vuil Westervoort naar alternatieve locaties

Beuningen, Zelhem en Wageningen 'krijgen' afval

2 minuten leestijd

ARNHEM - Het afval uit Arnhem en omgeving dat voorheen naar de omstreden vuilstortplaats Westervoort ging, wordt de komende tijd naar stortplaatsen in Beuningen, Zelhem en Wageningen afgevoerd. Dit hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland gisteren besloten.

GS maken daarmee gebruik van de zogenoemde calamiteitenregeling die is opgenomen in de Afvalstoffenwet. De regeling houdt in dat een stortplaats verplicht is in geval van nood elders tijdelijk afval van buiten de regio aan te nemen. Ook andere plaatsen in Gelderland krijgen bericht dat incidenteel een beroep op hen kan worden gedaan.

De vuilproblemen in de regio Arnhem ontstonden nadat door een uitspraak van de Raad van State de vuilstortplaats in Westervoort dicht moest. Volgens de raad was het onder meer duidelijk geworden dat het openhouden van de zwaar vervuilde belt in Westervoort onaanvaardbare consequenties heeft voor het milieu.

De gemeente Westervoort en omwonenden van dé vuilnisbelt hadden de zaak bij de Raad van State aangespannen. Kort na de uitspraak afgelopen vrijdag staakte exploitant Putman het storten van afvalstoffen op de belt.

Gedeputeerde Staten hebben de drie nu aangewezen stortplaatsen aangeboden dat zij ter compensatie te zijner tijd een gelijke hoeveelheid afval op de nieuw in te richten stortplaats binnen de Arnhemse regio mogen storten.

Oplossing
De inrichting van een nieuwe stortplaats in Duiven, waar GS voorstander van zijn, gaat vijf jaar duren. GS gaan ervan uit dat de nu getroffen caoplossing, voorlolamiteitenregelipg niet langer dan verder twaalf maanden zal worden toegepast. De provincie beraadt zich nog ove pig zijn zij in afwachting van de schriftelijke uitspraak van de Raad van State en de tekst van het Koninklijk Besluit over het bestemmingsplan in Westervoort.

B en W van Arnhem hebben de provincie inmiddels het terrein de Koningspley aangeboden. Daar zou voor ten hoogte vijf jaar vuil kunnen worden gestort. Vooruitlopend op een beslissng van GS hebben Burgemeester en Wethouders van Arnhem gisteren een procedure in werking gesteld waarmee het terrein bouwrijp kan worden gemaakt. De Koningspley is volgens Arnhem bij GS niet echt in beeld geweest omdat het nabijgelegen waterwingebied Immerloo over tientallen jaren bedreigd zou worden. Maar volgens B en W kan het storten van afval toch op verantwoorde wijze plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.