+ Meer informatie

Proces tegen vermeende drugsbaron in bunker

Verdachte zou financier PKK zijn

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het proces tegen de 42-jarige Koerdische zakenman H. B. wordt in de zwaar beveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp gehouden. Donderdag vindt een proformazitting plaats, het feitelijk proces is vermoedelijk pas in het najaar.

Het proces wordt een unieke vertoning. De rechters komen van de rechtbank in Breda, de officier van justitie uit Arnhem en de strafzaak speelt zich af op het grondgebied van het arrondissement Amsterdam.

B. werd vorig jaar maart aangehouden bij een grote actie tegen een drugsbende. Volgens het openbaar ministerie heeft B. samen met zijn neef uit het Belgische Essen leiding gegeven aan een bende die vanuit Turkije grote hoeveelheden heroïne transporteerde naar onder meer Nederland. De bende zou ook mensen hebben vermoord en gegijzeld.

B. zit sinds zijn aanhouding in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De Koerd mag niet in zijn moedertaal telefoongesprekken voeren met zijn familie, bepaalde de Haagse rechtbank vorig jaar.

Financier

De in Nederland wonende Koerd wordt al geruime tijd door de Turkse autoriteiten gezocht. Die beschuldigen hem van betrokkenheid bij de internationale handel in heroïne. B. is volgens de Turkse autoriteiten een belangrijke financier van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Toenmalig minister Sorgdrager wilde B. in 1997 uitleveren aan de Turken, maar de rechtbank in Den Haag stak daar een stokje voor. Volgens de rechtbank was het risico te groot dat B. in de Turkse gevangenis zou worden gefolterd of vermoord.

B. vreesde voor zijn leven omdat hij verklaringen had afgelegd over de betrokkenheid van hoge militairen en politici in Turkije bij de handel in drugs. De beschuldigingen van B. werden later bevestigd door het zogenoemde Susurluk-schandaal, waarbij de banden tussen de Turkse staat en de maffia in de drugshandel boven water kwamen.

Volgens zijn raadsman mr. V. Koppe staat het OM zwak in de zaak tegen B. "Ik ben ervan overtuigd dat hij onschuldig is", stelt Koppe. Het bewijs dat het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord- en Oost-Nederland heeft verzameld berust volgens hem vooral op afgeluisterde telefoongesprekken.

Volgens Koppe is een deel hiervan gemanipuleerd. De rechter-commissaris heeft het gerechtelijk laboratorium opdracht gegeven onderzoek naar de telefoontaps te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.