+ Meer informatie

Inzamelen fotochemicaliën zware brand in Nijmegen groot succes in Apeldoorn

2 minuten leestijd

APELDOORN — In Apeldoorn zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie fabriekshallen met inhoud van de flrma Damm en Zn., die fijnmechanische produkten voor de computerindustrie vervaardigt, door brand in de as gelegd.

De door fotografen teruggebrachte hoeveelheid chemicaliën is inmiddels zo groot geworden, dat het recyclingbedrijf, dat deze stoffen verwerkt, heeft besloten tot de plaatsing in Nijmegen van een drieduizendlitertank. Tot nu toe werd gewerkt met containers van dertig liter.

Ongezuiverd

Het zuiveringsschap Rivierenland heeft aan de plaatsing van de grotere tank meegewerkt. De inzameling is van belang, omdat fotochemicaliën, die worden weggespoeld via wastafel of toilet uiterst schadelijk zijn voor het milieu. Het rioolwater in Nijmegen gaat nog altijd ongezuiverd in de Waal. Volgend jaar wordt weliswaar een zuiveringsinstallatie in gebruik genomen, maar die kan de fotochemicaliën er onvoldoende uithalen, aldus het schap.

De actie tot het inzamelen van fotochemicaliën in Nijmegen begon tijdens de manifestatie ,,Milieu '80" in deze stad. De fotohandelaren verlenen hun medewerking. Het recyclingsbedrijf wint het zilver uit de chemicaliën terug en zorgt voor verantwoorde verwerking van de schadelijke restprodukten.

Deze verwerking levert bovendien geld op: het gaat om een geringe winst, die ten goede komt aan de milieubeweging in Nijmegen. De drieduizendlitertank wordt woensdag in gebruik genomen op het terrein van de centrale vervoersdienst (openbaar vervoer, stadsreiniging etc.) in Nijmegen.

De brand was omstreeks half twee door vooralsnog onbekende oorzaak uitgebroken. De verwoeste fabriekshallen besloegen een totale oppervlakte van 1.500 vierkante meter.

De brand heeft voor zeker tien tot zeventien miljoen gulden schade aangericht. Dat verklaarde ir. F. D. Looman, één van de bedrijfsdirecteuren van het bedrijf. Volens ir. Looman zal het produktieproces enrstige stagnatie ondervinden, maar onder de ongeveer 50 werknemers zullen geen ontslagen vallen, zo verwacht hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.