+ Meer informatie

Krachtig voor lierstel metalen

2 minuten leestijd

De centrale banken in Amerika lebben krachtig ingegrepen in de ;eldcirculatie en zal deze voorlong blijven indammen, omdat men lanneemt dat dit een daling van de nflatie tot gevolg zal hebben. De entetarieven zijn hierdoor weer :terk opgelopen. Veel analysten lenken dat het zelfs nog hoger tan. Dit remt opwaartse koersbevegingen op de goederenmarkten, foch zijn er een paar belangrijke reranderingen. Goud en zilver toonden sterke veerstand op respectievelijk 478 •n 11 dollar. Op dit niveau ontitond een flink herstel, niet alleen kior de politieke situatie in het Midden-Oosten, maar ook door de 'oedkeuring van president Rea;an's plannen voor belastingveraging. Men denkt dat deze op de torte termijn de inflatie zullen bevorderen. Ook de mededeling van iet Internationaal Monetair Fonds dat Indonesië nog steeds |oud koopt tegen marktprijzen, in tebruari voor 100 miljoen dollar, steunde het edelmetaal. Wat zilver betreft verwacht men, dat de commissie van toezicht op de terrnijnhandel volgende maand een lijvig rapport aan het congres zal aanbieden over de zilvertransacties van de gebroeders Hunt vorig jaar. Zij zouden in dit rapport onschuldig worden bevonden aan het manipuleren van de zilvermarkt. Dit is positief voor de termijnhandel in zilver.

Het aannemen door het Amerikaanse congres van de defensieplannen van Reagan steunde de metaalprijzen. Vooral koper werd hierdoor vriendelijker. Opvallend steeg de prijs van zink, dat voor levering over

Tot teleurstelling van het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft de Sowjet-Unie na de opheffing van het graanembargo nog geen enkele interesse getoond in Amerikaanse graanleveranties.

Bovendien blijven Argentinië en Brazilië volop soja, maïs en gierst leveren aan Rusland. Deze gegevens, gekoppeld met voorspoedigee oogstvooruitzichten door de regenval, hielden de graanprijzen zwak. Vooral tarwe moest terug.

Suiker leefde wat op doordat de oogsten die globaal op 86,4 miljoen ton waren geschat voor dit jaar, nu zijn gesteld op 86,1 miljoen ton. Voor het komend seizoen wordt echter 91 miljoen ton voorzien. Katoen had het moeilijk door de sterke dollar die de Amerikaanse export remt, concurrerende Russische prijzen op de wereldmarkt en een lager verbruik door de economische terugval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.