+ Meer informatie

Aardewerkindustrie

Knel tussen lonen en prijzen heeft het moeilijk Landmaciit

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De concurrentiepositie van de Nederlandse aardewerkindustrie is in het afgelopen jaar opnieuw achteruit gegaan, aldus het jaarverslag van de Algemene vereniging voor de Nederlandse aardewerkindustrie.

Dit was niet alleen het gevolg vem de stijging van de loonkosten en de energiekosten, maar ook doordat het ziekteverzuim in ons land in het algemeen belangrijk hoger is dan in het buitenland. Ook de hoge waarde van de gulden belemmerde de concurrentie met het buitenland.

Het verslag maakt melding van toegenotnen concurrentie in een aantal sectoren van de aardewerkindustrie in ons land en van produktiedalingen in 1975. De produktie van kunst- en sieraardewerk en porselein is in het afgelopen jaar volgens de cijfers van het CBS negen procent, die van vuurvaste tegels 8,7 pet en die van vuurvaste produkten ruim 12 pet gedaald.

De investeringen van de Nederlandse aardewerkindustrie waren in het afgelopen jaar beperkt, schrijft de vereniging. Dit hield verband met de winstontwikkeling en de liquiditeitspositie. Het rendement van de bedrijven in deze industrie moet zijn aangetast door het in 1975 gevoerde prijsbeleid. De loonsom steeg met ongeveer 14 pet en de arbeidsproduktiviteit daalde met ongeveer één procent, maar in de prijzen mocht niet meer^dan 8,5 pet loonsomstijging worden doorberekend. Blijkens deze cijfers mc' sten de bedrijven ruim zes procent loonsomstijging uit de veelal reeds negatieve rendementen opvangen. De begin december 1975 uitgevaardigde prijzenbeschikking biedt weinig soelaas. De mogelijkheid om 3 pet loonsomstijging in de prijzen door te berekenen biedt bij een loonsomstijging van in ieder geval meer dan 9 pet en een, op 8 pet ongetwijfeld te hoog getaxeerde produktiviteitsstijging slechts een theoretische compensatiemogelijkheid.

Hoewel voor de eerste maanden van 1976 kan worden geconcludeerd tot een aanzet voor een gunstiger ontwikkeling op wat langere termijn, zal de situatie van vele bedrijven in de aardewerkindustrie dit jaar nog precair blijven, zo wordt gezegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.