+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

2 minuten leestijd

Ondanks vele tegenvallers heb ik steeds geprobeerd rozen te stekken. Ik nam inmiddels geen stelen uit een uitgebloeide bos, maar de jonge zjjscheuten die aan die stelen vaak zitten. Het blad daarvan is meestal wat roodachtig. Bij het schikken van de rozen haal ik die scheutjes er al en zet ze in wat water. Vaak verdorren of verrotten ze. Maar op een keer bleef er eentje fris. Dat was voorlopig het enige. Na lang wachten zag ik echter mini-worteltjes! Ik potte het stekje nog niet op. De vorige keer dat de stekjes ook wortel kregen, deed ik dat te vroeg, denk ik. Inmiddels heb ik het wel opgepot. De binnenpot in een ëvijvertjei in de buitenpot, want de worteltjes zijn immers gewend aan een waterrijke omgeving, langzamerhand ge f ik minder water en gooi het water uit de buitenpot af en toe eens weg. En ja hoor, er ontwikkelt zich vers blad!

Eindelijk bloeit de duizendschoon. De tweede zaaipoging lukte pas, en dan moetje nog eenjaar wachten omdat het een tweejarige is. De plant komt zelfs op twee plaatsen op, terwijl ik maar van één plaats wist dat ik daar zaailingen had mergezet. Ze zijn dieprood en roodpaars.

Elk jaar kom ik, overal verspreid in de tuin, het driekleurig viooltje tegen. Zo'n nietig plantje hier en daar wordt algauw verdrongen door grotere jongens. Vandaar dat ik dit voorjaar elk hosviooltje dat ik zag opnam en op een bepaalde plaats herplantte, alles bij elkaar, mooi vooraan in de border. Nu is het een etg leuk gezicht, het toont veel meer! Erachter staat wat kamille, heel gezelUg. Fuchsia's zijn echte schaduwminnaars. In een bak tegen de schuur, waar ze absoluut geen zon krijgen, doen ze het uitstekend. Iedereen begint erover leuk voor me^lf vind ik dat het allemaal stekjes zijn. Bellenplanten kopen kun je het beste in het voorjaar doen. De keren dat ik halverwege de zomer vanwege een lege plek in de tuin fuchsia's kocht, zijn me slecht bekomen. De plant moet echt op een vast plekje tot ontwikkeling kunnen komen. Verplaatsje hem 's zomers (van bloemenzaak naar je tuin/terras), dan is de kans erg groot dat hij na korte tijd geheel verdort. Dat is mij tenminste overkomen. Eén keer liep de ogenschijnlijk dode plant tegen het najaar wel weer uit maar de andere keer niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.