+ Meer informatie

Iraanse president op vingers getikt

yyGeen respect voor ajatollah''

2 minuten leestijd

TEHERAN — De commissie van drie die in het leven is geroepen om de geschillen tussen de Iraanse president Abolhassan Bani-Sadr en leiders van de Islamitisch Republikeinse Partij (IRP) te beslechten, heeft maahdag de houding van de Iraanse president veroordeeld en hem ervan beschuldigd tweedracht te zaaien.

De woordvoerder van de commissie, Mohammed Yazdi, verklaarde volgens radio Teheran dat Bani-Sadr de grondwet en de tien punten van ajatoUah Khomeine had overtreden op een toespraak voor de luchtmacht in Shiraz en in verscheidene vraaggesprekken in kranten. De tien punten van Khomeini moesten indertijd een eind maken aan de steeds weer hoog oplaaiende machtsstrijd tussen Bani-Sadr en de hoge geestelijken van de IRP. De radio zei niet welke van de tien punten de president had overtreden. Een van de tien punten is een verbod,voor beide partijen om in het openbaar te spreken. Yazdi noemde volgens de radio wel Bani-Sadrs weigering de benoeming van minister in de door de IRP gedomineerde regering goed te keuren „ongrondwettelijk".

Bani-Sadr had volgens het dagblad Mizan in Shiraz gezegd dat hij zijn strijd voor de vrijheid niet op zou geven. De president riep de inwoners van de stad op tegenstand te bieden, aan ontwikkelingen die de vrijheid zouden kunnen bedreigen.

Eerder vorige week had ajatoUah Khomeini, Irans geestelijke leider die Bani-Sadr in het verleden vaak de hand boven het hoofd hield, indirect de president bekritiseerd en opgeroepen tot respect voor de islamitische instituties en de leidende ról van de geestelijkheid in het land. Bani-Sadr die in Iran nog steeds aan populariteit wint liet met zijn toespraak in Shiraz merken dat hij ondanks de waarschuwing van de Imam niet wil buigen voor de geestelijkheid.

De staatsradio en televisie besteedden evenals de IRP-gezinde kranten geen aandacht aan de rede. De commissie van drie veroordeelde maandag ook de door Bani-Sadr opgerichte krant „Islamitische Republiek", de liberale krant „Mizan" en twee bladen van het nationale front wegens „overtredingen". Zij riep de procureur-generaal op „stevig" op te treden tegen de vier publikaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.