+ Meer informatie

Ter overweging

2 minuten leestijd

Gerrit van Leeuwen: „Zo leeft hij bij de mensen”. Uitgave LanooTielt/Utrecht en Kok - Kampen Prijs f 14,90

Prof dr G van Leeuwen en zijn zoon hebben voor de A.V.R.O. een televisieserie verzorgd over Jezus, met als titel: ”Wie zeggen de mensen …” Naar aanleiding van deze serie is thans bij de uitgevers Lanoo en Kok het boek ”Zo leeft hij bij de mensen” verschenen Een bijzonder boeiend boek, omdat het in compacte vorm veel informatie en documentatie biedt, die door de schrijver met langs gangbare en vaak wat versleten theologische of dogmatische wegen, maar zeer persoonlijk en ”ge-enga-geerd” wordt geïnterpreteerd.

Het stramien voor dit werkje vormt het bekende gesprek van Jezus met zijn discipelen, ingeleid door de woorden: ”Wie zeggen de mensen, dat ik ben?De discipelen beginnen met objectieve antwoorden: ”Sommigen zeggen,…… weer anderen ……” In deze trant zoekt ook Van Leeuwen antwoorden, waarbij hij telkens uitgaat van bij de verschillende evangelisten markante accenten: Jezus, de mensenzoon, de zoon Gods, de Heiland, de Messias Steeds volgt hij dan deze wat vereenzijdige uitgangsvisies tot op hun consequenties in deze tijd. Het resultaat van deze benadering is een rijkdom aan varianten: Zò veelzijdig leeft Hij onder de mensen. Het boek sluit dan met dezelfde vraag als het gesprek met de discipelen Maar gij, wie zegt gij dat ik ben ? Deze vraag gaat dieper dan vragen naar historiciteit, identiteit of groepsmterpretatie Voor Van Leeuwen hebben alle mogelijke antwoorden op dit soort vragen maar weinig en dan nog betrekkelijke waarde. Hij is van mening, dat de voor velen verbroken schijnende continuïteit tussen Jezus van Nazareth en de Jezus Christus van het geloof te maken heeft met het geloof m de opstanding: ”Onze kijk op die continuïteit zal samenhangen met ons geloven of met geloven in Jezus Christus als de Opgestane”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.