+ Meer informatie

Nieuw systeem moet illegale import en epidemieën voorkomen

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nederland is binnenkort weer een oud ambacht rijker: dat van koeschetser. Vanaf gisteren moeten alle vaderlandse runderen zijn voorzien van een streepjescode, die identificatie te allen tijde mogelijk maakt. Het natekenen van de koe door de schetser, behoort daarmee definitief tot het verleden.

De koeschets -een getrouwe weergave van de tekening van de koeiehuid- is tot op dit moment voor het rund wat het paspoort is voor de mens. Zowel de gezondheidsdienst als het stamboek hebben een kopie van het paspoort, zodat van elke koe staat geregistreerd bij welke boer ze in de wei loopt. Wordt de koe verhandeld of afgevoerd naar het slachthuis, dan wordt dat eveneens geregistreerd.

Deze vorm van identificatie en registratie voldoet echter niet meer. De Nederlandse weiden en stallen worden in toenemende mate bevolkt door vleeskoefen van buitenlandse herkomst. Anders dan de Friese Holsteiners of roodbonten uit het land van Maas, Rijn en IJssel zijn deze dieren niet bontgekleurd, maar volledig egaal. Niet bepaald ideaal voor het maken van een schets.

Een veel groter probleem vormt de illegale handel in runderen, die met het huidige systeem niet goed te bestrijden is. Zo komen er veel dieren vanuit Zuid-of Öosteuropese landen Nederland binnen, waarbij de kans groot is dat ze een of andere besmettelijke ziekte onder de leden hebben.

Op dit moment hoeft geen schets te worden gemaakt van kalveren die jonger zijn dan een jaar. Als ze worden verhandeld geldt een maximumleeftijd van vier maanden. De illegale import van kalveren is dan ook een fluitje van een cent.

Om de kans op uitbraken van besmettelijke ziekten te minimaliseren, is een nieuw systeem nodig. Daarop is jarenlang gestudeerd, maar nu is het klaar. Vanaf 1 oktober moeten alle runderen in Nederland zijn voorzien van een streepjescode. Gisteren is de nieuwe identificatie- en registratieregeling (I&R) ten doop gehouden.

De ontwikkeling van de nieuwe I&R-regeling heeft heel wat voeten in de aarde gehad. In opdracht van de Stichting Gezondheidszorg voor Dieren (SGD) werd een oorplaatje ontwikkeld waarop in cijfers en in streepjescode negen nummers staan gedrukt. Elke veehouder moet vanaf volgende maand bij zijn runderen in beide oren het plaatje aanbrengen en de nummers via de telefoon melden aan een centrale computer.

Ook bij verkoop, aankoop en dood moet het nummer worden doorgegeven aan de computer. Dieren zonder oormerk mogen niet worden vervoerd of verkocht. Een veehouder die een koe op zijn bedrijf heeft zonder oormerk kan rekenen op een bekeuring.

Herkomst

Vanaf gisteren kan van elke koe binnen enkele ogenblikken worden vastgesteld wat de herkomst van het dier is en wie zich eigenaar mag noemen. Als het dier een besmettelijke ziekte onder de leden heeft, kunnen onmiddellijk maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid. Zelfs in het slachthuis zijn de runderen, ont

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.