+ Meer informatie

Weer naar school

4 minuten leestijd

In deze tijd van het jaar sjorren kinderen in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond enthousiast hun schooltassen weer op hun rug. Maar in Nieuw-Zeeland zijn we al over de helft van het schooljaar, dat in februari begint en in december eindigt.

Ponatahi Christian School is de school voor kinderen van onze gemeente. Ongeveer tachtig scholieren in de leeftijd van vijf tot achttien (de klassen 1 tot 13) krijgen les van vijf voltijd- en zes deeltijddocenten. Kleine klassen betekent dat de kinderen elkaar goed kennen, en de leraren kennen de behoeften en de capaciteiten van hun leerlingen.

De docenten staan voor de uitdaging die de meeste kleine scholen kennen, en dat is het geven van verschillende niveaus in één groep. De meeste lokalen huisvesten drie klassen. Soms kunnen die gecombineerd worden, bijvoorbeeld bij tekenen, handvaardigheid of gym, maar bij de basale vakken zoals rekenen en lezen krijgt iedere klas instructies en werk op het eigen niveau. We hebben echter docenten die er prima in slagen drie niveaus te geven in één lokaal.

We zijn ook gezegend met eigen voortgezet onderwijs, op mavo-, havo- en atheneumniveau. De Heere heeft genadig geschikte en geschoolde leraren gegeven, zelfs voor de gespecialiseerde vakken. Het is niet zo makkelijk is om docenten te vinden die op hoog niveau les kunnen geven en ook een gereformeerde geloofsopvatting hebben! Maar de Heere heeft er altijd in voorzien in de achterliggende tijd.

Leerlingen kunnen kiezen uit een breed scala aan vakken. Wiskunde, natuurkunde, scheikunde, boekhouding, economie, vreemde talen, workshops en landbouwklassen zijn een aantal van de keuzes die studenten kunnen maken. Sommige van de cursussen worden schriftelijk op afstand gedaan, maar de leerlingen doen het werk op school, waar bijna altijd een leraar beschikbaar is om te helpen.

De Ponatahi Christian School is een school met de Bijbel. Dit is het doel waarmee de school opgericht is, en het uitgangspunt voor alle vakken. Het is zo'n zegen dat onze kinderen onderwijs kunnen krijgen volgens onze geloofsopvattingen, vooral omdat op de staatsscholen iedere dag zo veel evolutie en goddeloze thema's worden aangeleerd.

We geven het Nieuw-Zeelandse curriculum, maar toch zijn we in staat om religieuze opvoeding te integreren. De predikant, een ouderling en docenten die lid zijn in onze gemeente geven catechismus en Bijbelonderwijs. Dat gebeurt doordeweeks op school in plaats van op zondag, zodat kinderen die niet bij ons naar de kerk gaan ook uit de Bijbel kunnen leren.

De school heeft kinderen uit de eigen gemeente, uit andere gereformeerde kerken en anderen wier ouders willen dat hun kinderen een opleiding krijgen die op de Bijbel is gebaseerd. Ouders, grootouders en vrienden komen verscheidene keren per jaar bij elkaar met leerkrachten en leerlingen. Aan het begin van het schooljaar hebben we een schoolpicnick in een plaatselijk park. Later in het jaar is er een open dag voor ouders. Ze kunnen een dag meelopen om te kijken hoe het dagelijks leven op school is. De open avond is een grootse gebeurtenis waarop de leerlingen zich wekenlang voorbereiden. Ten slotte is er de officiële afsluiting van het schooljaar, waarin we bij elkaar komen om de Heere te danken voor Zijn zegeningen.

Gezin, kerk en school, een bijzonder belangrijke verbinding voor jonge mensen. Wat een zegen als kinderen omgeven kunnen worden met het onderwijs uit Gods Woord en als de opvoeding van thuis en de kerk ondersteund kan worden door het onderwijs op school.

M. R. Vergunst-VanBrugge woont sinds november 2000 in Carterton, Nieuw-Zeeland. Haar man is daar predikant van de Reformed Congregation, een zustergemeente van de Gereformeerde Gemeenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.