+ Meer informatie

Een ongelijk Juk

4 minuten leestijd

WW% 48. „Ik heb alleen mavo en dat vind ik genoeg voor mij." „Dat is heel anders, jij bent een meisje. Waarvoor zou jij zoveel moeten leren? Als je ooit nog eens getrouwd raalct en een man hebt die goed verdient..." Hij kijkt haar plagend lachend aan. „Als jij nooit getrouwd raakt, hoef je je ook niet zo druk te maken." „Dat is zo, maar ik heb wel van die plannen en ik weet zelfs al met wie ik dat het liefst zou doen. Dat zal ik je later nog weleens vertellen." „Doe dat. Maar waarom wil jij dan je havo-diploma halen?" Dan vertelt Bart wat hij wil, dat hij liever niet altijd in de fietsenzaak blijft en als hij wat verder is met zijn studie wil proberen iets anders te gaan doen." „Maar *eet je dan wat je wil? Iets anders zegt me niets, dat kan van alles zijn." „Eh... ja... ongeveer. Ik heb vaak gedacht aan vertegenwoordiger, maar dat raadt men jnij af. In elk geval kan ik met zo'n diploma meer kanten uit." „Vertegenwoordiger vind ik geen beroep voor jou. En je hebt dan meestal een ongeregeld leven." „Maar je verdient ook vaak heel goed, vooral als je op provisie werkt en het een beetje goed wil lopen." „Vind jij dan het verdienen het belangrijkste? Je moet toch ook werk naar jé zin hebben?" „Als je goed verdient is het werk

OOOR ARJEN VAN HOORN vanzelf naar je zin, vind ik. En vind jij goed verdienen onbelangrijk?" „Niet onbelangrijk, maar het is niet het voornaamste in ons leven. Het is erg fijn als je het goed hebt en zonder zorgen kunt leven, en dat is toch eigenlijk voldoende. Ik zou niet eens graag veel geld hebben." „Hè...I Meen je dat?" „Ja. Als je toch alles hebt wat norijdt nu toch ook in een auto van jezelf en je komt toch niets tekort? Als je in de zaak van de vader blijft, heb je ook een zorgeloze toekomst. Waarom wil je dat eigenlijk niet? Je doet dat toch al jaren? Als ik een jongen was, zou ik graag op de kwekerij van mijn vader blijven, dat weet ik wel." „Dat is iets heel anders en het is mooi werk. Fietsenmaken is vervelend en zwart en vet. Nee... ik dig is, wat moet je dan meer? Jij doe het al veel te lang naar m'n zin. En wat voor toekomst zit daar nou in? Maar nou wat anders. Ik wist niet dat jij van tekenen houdt, je bent dus een artieste a&n het worden." „Nou... doe maar gewoon hoor. Ik vind tekenen leuk ^n heb het altijd graag gedaan. Daarom wil ik m'n techniek verbeteren." „Qoed, dan ben je een artieste in de dopj Maar je houdt in elk geval van mooie dingen. Dan heb ik meteen een leuk plan voor vanmiddag. Ik weet een prachtige oude kerk in Denekamp; die gaan we bekijken en daarna nog wat in de omgeving toeren, want het is daar erg mooi." Ze moeten nog een uur rijden en al die tijd is Bart het meest aan het woord. Steeds wijst hij Nel op allerlei mooie dingen en het valt haar op dat hij zoveel ziet terwijl hij rijdt. Doodgereden vogels langs de weg, een buizerd op een hekpaal, al van grote afstand, een doodstille reiger aan een slootrand, een molentje of oude boerderij, elzenkatjes die al hangen te bungelen, een paar lanunetjes die malle sprongen maken. En steeds keji hij haar vertellen wat ze nog niet weet. Ze vindt het alleen jammer dat de dingen zo vlug aan haar voorbij gaan door het snelle rijden, maar ze geniet van alles, ook van het rijden zelf in de kleine Datsun, want ze zit graag in een auto. Ze heeft meteen weer het vaste iSlan ook te gaan lessen, zoals ze al zo vaak heeft gehad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.