+ Meer informatie

Opnieuw een exodus vanuit Albanië naar Griekenland

Vluchtelingen veroorzaken acute problemen bij grens

3 minuten leestijd

lOANNINA (AFP/RTR) Ongeveer 3000 Albanezen zijn in de naclit van maandag op dinsdag naar Griekenland gevluclit. Dit lieeft de Griekse politie in loannina meegedeeld. De vluchtelingen kwamen lopend aan in de twee Griekse grensplaatsen Filiates en Sayada, waar enkele soldaten hun identiteitspapieren controleerden.

De exodus naar Griekenland van nieuwjaarsnacht was de grootste in jaren. De voorgaande dagen waren al 500 vluchtelingen in sneeuwbuien de grens overgestoken. De vluchtelingen waren bang geworden door geruchten dat Griekenland zijn grenzen per 1 januari zou sluiten. De Albanese grenswachten, die tot voor kort zonder pardon op vluchtelingen schoten, grepen niet in.

De burgemeester van Filiates zei voor radio Athene dat de plaatselijke autoriteiten niet in staat zijn de „uitgeputte en hongerige" Albanese mannen, vrouwen en kinderen van voedsel en onderdak te voorzien. De situatie is „droevig", zo zei hij. Een woordvoerder van de politie zei dat de vluchtelingen worden ondergebracht in hotels, scholen en tenten.

In Athene kwamen gisteren premier Konstantijn Mitsotakis en zijn ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken, alsmede de chef-staf van de strijdkrachten, in spoedberaad bijeen om het hoofd te bieden aan de plotseling acuut wordende vluchtelingenproblematiek in het grensgebied met Albanië. Mitsotakis zei dat zijn regering hoge functionarissen naar het gebied had gezonden.

Geen vertrouwen

De Griekse regering en de GrieksOrthodoxe Kerk hebben de etnische Grieken in Albanië opgeroepen te blijven en de beloofde hervormingen af te wachten die de Albanese regering heeft beloofd. Volgens de Griekse autoriteiten wonen er 350.000 etnische Grieken in Albanië, Tirana houdt het op 60.000. De vluchtelingen zeggen echter geen vertrouwen te hebben in de regering van president Ramiz Alia. Volgens hen zijn de beloofde verkiezingen die op 10 februari moeten worden gehouden slechts bedoeld om de macht in de handen van de communisten te houden. „Alia probeert Albanië niet te hervormen, iedereen staat klaar om in opstand te komen", aldus een vluchteling die een tunnel onder de grensversperringen had gegraven. zal brengen aan Albanië. Dat zou het eerste officiële bezoek zijn van een Griekse regeringsleider aan Tirana. In zijn nieuwjaarstoespraak zei Mitsotakis dat de weg naar democratisering in Albanië „moeilijk" zal zijn, maar dat deze ontwikkeling zich zal doorzetten. Hij beloofde dat Griekenland altijd aan „de Griekse martelaren in Noord-Epirus (de Griekse aanduiding voor het gebied in ZuidAlbanië waar de Griekse minderheid is geconcentreerd) zal blijven denken". Sinds het begin van december hebben nu -met name leden van de ,Gr,elcse_ _ ^^^j^ en geweld": Hij verklaarde dat minderheid- de,wij^H g^pn^^n gpr,^. dergelijk öpttëdërii v4ffierMeti'*t«&Sr het land van hun voorvaderen. Nadat de reisbeperkingen voor joden zijn verminderd, kwam maandag ook een groep van 37 joden per schip in Italië aan die naar Israël willen gaan.

Bezoek

Premier Mitsotakis verklaarde dat hij op 13 en 14 januari een bezoek worden veroordeeld, omdat het tegen het democratisch proces indruist.

Het Albanese persagentschap ATA berichtte gisteren dat de regering nieuwe stappen heeft gezet die moeten leiden naar een markteconomie en dat de eerder aangekondigde liberaliseringen verder worden uitgebreid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.