+ Meer informatie

Reacties op plan Bush voorzichtig positief

Kohl: Juiste signaal op juiste moment

2 minuten leestijd

BONN/MOSKOU - Als logisch gevolg van de politieke veranderingen in Europa is het nieuwe wapenbeheersingsvoorstel van de Amerikaanse president Bush zowel in Oost als West over het algemeen gunstig ontvangen. De Sowjet-Unie vroeg echter om verdere opheldering.

Terwijl de NAVO zich in Brussel „in principe grotendeels akkoord" verklaarde met het voorstel om de Amerikaanse en de Sowjet-troepen in Centraal-Europa tot 195.000 man te verminderen, meende woordvoerder Gennadi Gerasimov van het Sowjetministerie van buitenlandse zaken dat het „in.^e goede ijïJiting" ga^t..

Maar Gerasimov voegde er aan toe d^het iAmerjka^nsft) vpMM-stel moet „worden verduidelijkt". Voor Moskou moet het aantal van 195.000 man troepen „een plafond" vormen „en niet de bodem", aldus de woordvoerder. Hij wees er op dat de SowjetUnie zich al het vertrek van „alle buitenlandse troepen op buitenlands grondgebied" ten doel heeft gesteld. De Sowjet-Unie wil de voorstellen bij de Europese onderhandelingen over conventionele troepen (CFE) in Wegen' in detail bespreken, zei Gerasimov,

De Sowjetwoordvoerder bekritiseerde overigens andere onderdelen van Bush' "State of the Union"-toespraak en zei dat in de verwijzing naar de neergang van het communisme in Oost-Europa de Amerikaanse president zich van „verouderde ideologie" had bediend. „Zijn poging de ontwikkelingen af te schilderen als een triomf van de Amerikaanse idealen over een uiteenvallend communistisdifsjisteBih, 'waSi-gebaseendiiop de strategie varende Koude- Oorlog"; zei'

or

De Westduitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, verklaarde gisteren in een reactie dat Bush bij zijn voorstellen „realistisch rekening heeft gehouden met de dynamische ontwikkeling in de situatie in Europa". Eerder sprak kanselier Helmut Kohl van „het juiste signaal op het juiste moment". In Parijs noemde minister Roland Dumas van buitenlandse zaken het initiatief van Bush een „belangrijke stap op de weg van de wapenbeheersing". De Britse- regering sprak eveneens haar steun uit, maar benadrukte de noodzaak dat het Westen niet de waakzaamheid uit het oog verliest.

Ook bij de NAVO werd positief gereageerd, en secretaris-generaal Manfred Wörner wees er op dat in de Amerikaanse voorstellen „de nieuwe politieke ontwikkelingen in het Oosten zijn meegewogen".

Isolement SV

Als het voorstel van president Bush om de Amerikaanse troepenmacht in Europa met 80.000 extra te verminderen, wordt beschouwd als een handreiking aan Gorbatsjov, staat de Amerikaanse president niet alleen in zijn opvatting dat zijn Sowjetcollega steun verdient. Ook op het NAVO-hoofdkwartier overheerst de opvatting dat een politieke crisis in en een isolement van de Sowjet-Unie op korte en op langere termijn een bedreiging vormt voor de stabiliteit van Europa.

Manfred Wörner, de secretaris-generaal van de NAVO, zei het deze week in verband met de „onvermijdelijke" Duitse hereniging voorzichtig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.