+ Meer informatie

Toenemend politiek geweld in Turkije

Linkse activisten gearresteerd

2 minuten leestijd

ISTANBOEL — In Turkije zijn in de afgelopen dagen tenminste tien bomaanslagen gepleegd en speciale eenheden zijn in de grote steden begonnen met patrouilleren in een poging het toenemende politieke geweld de kop in te drukken.

In de afgelopen dagen werden in de hoofdstad Ankara een kruidenierswinkel, een slagerij, twee flatgebouwen en een koffiehuis het doelwit van bomaanslagen, zo maakte de politie bekend. De aanslagen versplinterden een groot aantal ruiten en veroorzaakten een ware paniek onder de bevolking.

In Istanboel werd een aanslag gepleegd op een bankfiliaal en in Malatya, in het oosten van Turkije, explodeerde een bom bij een woning. In Kars, eveneens in het oosten van het land, moesten een districtskantoor van de regerende Mohammedaanse partij voor nationaal behoud en een hoofdkwartier van een ultrarechtse onderwijzersorganisatie het ontgelden.

De politie in Istanboel maakte de arrestatie bekend van zeven linkse activisten onder wie de uitgever van twee links-ideologische tijdschriften. De arrestanten waren lid van de marxistische Turkse Arbeiderspartij, aldus de politie, die ook verklaarde drie vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in beslag te hebben genomen.
In Ankara werden twee jongelui gewond, van wie een ernstig, toen na een politieke discussie onder „vrienden" een vuurgevecht ontstond, aldus de politie. Verleden week werden in Ankara zes personen om het leven gebracht in wat een politiefunctionaris omschreef ala „een heropleving van de politieke vijandigheden".

Twee ingenieurs die werkten aan de door de Verenigde Staten gefinancierde technische hogeschool voor het Midden-Oosten werden neergeschoten toen zij uit een bus stapten die hen naar hun woning had gebracht. De aanvallers vluchtten met een gereedstaande auto.

Links en rechts
De gouverneur van Ankara, Durmus Yalcin, verklaarde dat de autoriteiten zich zondag op een speciale bijeenkomst hadden beraden op maatregelen die een einde moeten maken aan het politieke geweld in de hoofdstad. Ook andere overheidsorganen hebben stappen genomen om terroristen uit het linkse zowel als het rechtse kamp op te sporen en te arresteren. In de afgelopen twee en een halfjaar zijn tenminste 300 personen het slachtoffer geworden van de politieke gewelddadigheden in het land. Vooral de gevechten tussen linkse en rechtse studenten eisten veel slachtoffers.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.