+ Meer informatie

Koken voor twee personen

2 minuten leestijd

Koken voor twee mensen is nu eenmaal anders dan voor vier of voor acht personen. Je maakt niet zo snel een pan erwtensoep of braadt een rollade. Tegenover de 'nadelen staat het voordeel dat je wat duurdere ingrediënten kan kopen.

Roerei met gerookte zalm
Voorgerecht
50 a 60 g gerookte zalm, 4 eieren
peper uit de molen, zout
2 eetl. water of witte wijn
ca. 40 g. boter, 3 a 4 eetl. room
1 eetl. bieslook, fijngeknipt
Snijd de zalm in uiterst smalle reepjes. Klop de hele eieren los met het water of de wijn, peper en iets zout. Meng de zalm erdoor. Smelt de helft van de boter in een koekepan; laat daarin de eimassa enigszins stollen, ondertussen roeren met een houten lepel. Neem de pan van het vuur ruim voordat het stollen is voltooid; de massa stolt sterk naderhand. Meng de room en de resterende boter door de roereieren, strooi het bieslook erover en serveer met toast en boter.

Zuidfranse lamskoteletjes
2 a 4 lamskoteletjes
olijfolie, tomatenpuree
35 g boter, fijngehakte peterselie
zwarte peper uit de molen, zout
Verhit een scheutje olijfolie. Voorzie de lamskoteletjes aan beide kanten van peper en zout. Bak ze aan weerszijden bruin en gaar; dat vraagt ca. een kwartier. Leg de koteletjes op een warme schotel. Smelt de boter en laat die nootkleurig worden. Bestrijk elk koteletje met een theelepel tomatenpuree, verdeel daarover de bruine boter en strooi er peterselie over. Tip: Met knoflook is het ook heerlijk.

Koffievla
 V21 vanillevla, oploskoffie Vsl slagroom, basterdsuiker
Los een paar eetlepels oploskoffie op in een klein scheutje kokend water; laat afkoelen. Sla de slagroom met basterdsuiker naar smaak in een ruime kom stijf. Meng daardoor de vanillevla en de koffie-oplossing. Proef, er kan mogelijk nog wat koffie en/of suiker door. Eigenlijk is deze hoeveelheid voor twee dagen bedoeld. Zet de koffievla tot gebruik in de koelkast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.