+ Meer informatie

Waarschijnlijk geen unaniem wao-advies

FNV-bonden wijzen compromis in SER af

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het ziet er naar uit dat de SociaalEconomische Raad (SER) eind volgende week een volledig verdeeld advies aan het kabinet zal uitbrengen over de terugdringing van de arbeidsongeschiktheid en het ziekteverzuim.

Vorige week vrijdag hadden de kroonleden van de SER en de vertegenwoordigers van de vakcentrales een voorlopig compromis bereikt om bij ziekte maximaal vier vakantiedagen in te leveren en het begrip "passende arbeid" te verruimen. De werkgevers konden hier niet in meekomen, omdat de overige leden van de SER niet wilden toezeggen in te grijpen in de duur en de hoogte van de wao-uitkeringen.

Het is echter zelfs de vraag of er een meerderheidsadvies zal komen, want zaterdag reageerden de FNVbonden zeer afwijzend op het voorstel om bij ziekte vakantiedagen in te leveren. Als het bij een afwijzing blijft, dan ligt er volgende week een geheel verdeeld advies.

De Industriebond FNV beschouwt de vakantiedagen als een verworven recht, waaraan niet getornd mag worden. Ook van de andere FNV-bonden kwamen dergelijke reacties. Daar leven ook bezwaren tegen de verruiming van het begrip passende arbeid. De Bouw- en houtbond komt deze week met een oordeel.

Verdeeld

De reacties van de FNV-bonden zijn onderling verdeeld. Met de Industriebond is wel te praten over verruiming van het begrip passende arbeid. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten kunnen dan worden verplicht een baan beneden hun niveau te aanvaarden. Vorige maand verklaarden zich ten minste vijf FNV-bonden tegen de verruiming van het begrip passende arbeid. Voor de Dienstenbond FNV is de verruiming ook nu nog onaanvaardbaar.

Een woordvoerder van de Dienstenbond vindt dat de vertegenwoordigers van de FNV niet handig opereren bmnen de SER: „Ze weten dat er bij de achterban grote bezwaren leven tegen dit soort voorstellen, maar toch gaan ze in de SER heel ver met de andere partijen mee". Het CNV zou in de loop van vandaag met een reactie komen. BeZUitliging

Morgen komt de SER-werkgroep die het advies over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voorbereidt, voor het laatst bijeen. De kans dat werkgevers en werknemers en kroonleden met een unaniem advies komen, lijkt nihil. Als ook de vertegenwoordigers van de vakcentrales afhaken, ligt er een volledig verdeeld advies. Over dit advies moeten de vakbeweging en de werkgeversorganisaties een oordeel vellen, waarna de SER op 12 juli het definitieve advies aan het kabinet overlegt.

Als er zelfs geen meerderheidsadvies komt, heeft het kabinet de vrije hand in het nemen van maatregelen om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Het kabinet wil hiermee tot 1994 een bedrag van 5,8 miljard gulden besparen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.