+ Meer informatie

Schriftelijk studeren veel doorzettingsvermogen

5 minuten leestijd

Een ieder zal ze wel kennen, die fraaie folder^es, die zomaar ong'evraag-d en g-elieel gratis uw brievenbus Icomen binnenrollen. Folders, die veel schoons en moois beloven en die op de koop toe meestal ook nog: een cadeau in het vooruitzicht stellen. We denken aan die onderw^sinstelling', die een cadeau én een „aardig-e verrassing:", zoals ze dat dan noemen, belooft, wanneer iemand zich laat overhalen om schriftemk te g^aan studeren.

Wanneer iemand na de proefles de verdere cursus niet wenst te ontvangen, dan nog blijft de aardige verrassing, de surprise, zijn eigendom. Dat zal dan allicht in de hand werken dat er meer surprises dan complete cursussen de deur uitvliegen. Maar vooruit, dat is tenslotte hun zaak en hun geldt

Als we.het gaan hebben over schriftelijk studeren is het eerst zaak uit te vinden wie voor een schriftelijke studie in aanmerking komt, dat wil zeggen, voor wie een schriftelijke studie belangrijk en/of interessant is. Want studeren en studeren is twee. Gaat iemand studeren omdat er een cadeau aan vast zit, of wil hij iets met deze cursus gaan bereiken? Heeft iemand een plan voor ogen en ziet hij dat ook als zijn ideaal, of gaat iemand studeren om de tijd te verdrijven? Zo kunnen we ons nog veel meer afvragen.

Allereerst iets over de studie-mogelijkheden in ons land. Die zijn er, zo lijkt ons, te over. Na de lagere school, stroomt iedereen door naar het lager beroepsonderwijs, het nijverheidsonderwijs of het voortgezet onderwijs. Wie daarna wil gaan werken, is verplicht een of meer dagen in de week vormingsonderwijs te volgen, wat vaak in de praktijk niet veel voorstelt. Althans op de meeste instituten.

Dan komt het. Na een paar jaar ijverig gewerkt te hebben krijgt zo iemand het plan in zijn hoofd weer te'gaan studeren. Waarom? Meestal om hogerop te kunnen komen, of juist om iets heel anders te gaan beginnen.

Avondschool

Hoe dan ook, dat plan is er, en heel enthousiast begint de cursist een cursus, dé cursus?

Maar eerst komt hij met het probleem te zitten, wat te doen. Avondschool of een schriftelijke studie? Voor- en nadelen moeten tegen elkaar afgewogen worden voordat iemajid een besluit kan nemen.

Natuurlijk heeft schriftelijk studeren voordelen. De lessen komen netjes aan huis, men hoeft niet door weer en wind om iets op te steken. Gezellig achter de kachel blijven zitten en onderwijl van de koffie genieten, zo moet de studie wel vlotten. Ja, dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar er staat geen stok acl>ter de deur. Er is niemand die u zegt, dat u terwijl u achter de kachel zit, eigenlijk aan het werk moet!

Nog een voordeel van schriftelijk studeren: Het huiswerk kan op speciaal papier, in speciale enveloppen opgestuurd worden en korte tijd later vindt u de gecorrigeerde opgaven weer op de gangmat terug. Als het moet kan de hond ze aandragen, dan hoeft u zelf niet naar de brievenbus te lopen! Maar, beste cursist, vergeet u niet uw opgaven op te sturen? Er is immers niemand die u zegt dat het daarvoor tijd is en dat het noodzakelijk is dat u regelmatig studeert?

En daarom: niet te vlot met het besluit om schriftelijk te gaan studeren. Eerst rustig de voor- en nadelen op u laten inwerken om dan pas tot een weloverwogen besluit te komen!

Want ook avondonderwijs is een zeer geschikte manier om hogerop te komen. Vooral voor hen die weten dat ze een stok achter de deur nodig hebben. Een beetje zelfkennis op dit gebied is heus geen overbodige luxe. Hoeveel cursussen worden niet enthousiast begonnen om daarna weer te worden afgebroken? En hoeveel cursisten raken niet spoedig achter om het er dan maar bij te laten zitten?

Dat is jammer en het is daarom niemand aan te raden om maar „even vlug een cursus te gaan doen". Natuurlijk, er zijn mensen die naast hun gewone dagtaak een enigszins ontspannende cursus volgen. Iets wat ze beschouwen als hobby. Daar zal niet veel doorzettingsvermogen voor nodig zijn. Er zijn ook jongens en meisjes, die halve dagen werken om daarnaast een gerichte (meestal beroeps-) cursus te kunnen volgen.

Regfelmaat

Maar voor degenen die een volledige dagtaak hebben, valt het niet mee om in die paar uurtjes van gezelligheid die de avond alleen kan bieden, naar de studeerkamer te moeten. Daaraan denke men voordat men begint!

Doch, wie een doel voor ogen heeft, en wie ook vast va'n plan is dat doel te gaan bereiken, voor die zal het wel meevallen, dat schriftelijk studeren. Hij zal regelmatig studeren, hij zal zich bewust zijn van de noodzaak van zijn studie en hij zal diverse genoegens voor zijn studie kunnen opgeven. Daarom moeten we stellen dat een schriftelijke studie veel goede wil, tijd en vooral doorzettingsvermogen vereist. De kunst is, om ook wanneer het minder goed gaat, door te gaan. Dat schenkt voldoening wanneer het dan toch lukt.

Schriftelijk studeren kost doorzet tingsvermogen

Nu rest ons nog de vraag: Waar gaan we de schriftelijke cursus „bestellen"? In iedei geval bij een erkende onderwijsinstelling Slechts de erkende instelling reiken de officiële staatsdiploma's uit. Andere onderwijsinstellingen verstrekken ook „eigen' diploma's, die vaak weinig of geen waarde hebben. Laten we daar vooral goed op letten voordat we beginnen met de studie. Dergelijke teleurstellingen kunnen betei voorkomen worden. Wanneer u bewust eei keuze hebt gemaakt en zich hebt opgegevei voor een schriftelijke cursus bij een erkende instelling, wensen wij u bij deze vee succes!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.