+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Van specie kunt u zelf een trog of vogeldrinkbak maken
Potten en bakken voor de tuin zijn te koop in allerlei maten en uitvoeringen. Aan tiet begin van liet seizoen wil het tuincentrum nog weleens wat restanten opruimen. Troggen, vierkante of langwerpige bakken van zandsteen (duur!) of beton, komen steeds meer in de mode. Ze worden meestal beplant met kleine planten. Alpenflora en vetplanten komen het meeste voor Heel apart, maar misschien nog wel aardiger: u kunt zo'n trog gemakkelijk zelf maken. Bepaal de gewenste afmetingen en graaf in de tuin een gat ter grootte daarvan. De wanden van het gat mogen best wat ruw zijn, de trog wordt dan ook ruw, wat een "natuurlijke" indruk geeft. Maak voor de binnenkant een houten bekisting van glad hout die zoveel kleiner is dan het gat dat rondom een rand van 4-5 cm vrij blijft. Zorg ervoor dat de binnenbekisting gemakkelijk uit elkaar te halen is, om te voorkomen dat de trog beschadigt of breekt Nu gaat u de wanden gieten. Als materiaal daarvoor kunt u het beste kant-en-klare specie kiezen, die te koop is in de doe-het-zelfwinkel. Doe het zo: leg onder in het gat een stukje plasticfolie en giet daarop de bodem, een laag specie van 4-5 centimeter. Zet nu de binnenkist op de specie en giet de randen vol. Laat het geheel drogen en graaf de trog uit. Verwijder de binnenbak en boor in de bodem een paar gaten voor de afwatering. Als u met kant-en-klare specie kunt werken, dienen zich, afhankelijk van uw creativiteit, allerlei andere mogelijkheden aan. Wat dacht u van een of enkele "natuurlijke" vogelbadjes, een afwijkende terrastegel of tegels waar figuurtjes van wit grind in de vochtige specie gedrukt zijn?

Ijspegels
Hopelijk ligt de winter achter ons. IJs en sneeuw, prima, maar nu het lente is, zijn onze gedachten meer op de tuin gericht. Als u een liefhebber van radijs bent, zou u het ras Ijspegel eens kunnen proberen. Het is een witte radijs met een puntige vorm, heel iets anders dan de bekende ronde radijs. De groei is (ook) snel, de smaak heerlijk, zij het wat pittiger dan de gewone. Door iedere veertien dagen wat te zaaien, wordt de oogstperiode verlengd.

Gazon
Door het warmere weer begint ook de grasplant te groeien en in warme zuidtuinen zal binnenkort weer gemaaid worden. Veel mensen maaien hun gazon veel te diep weg of, anders gezegd, veel te kort. Daardoor kunnen zelfs de groeitoppen uit de plant gemaaid worden en dat gaat ten koste van de groei van de plant en van de grasmat als totaal. Het herstellend vermogen van de grasmat neemt af, en de kans op mos neemt toe. Het is toch al bijzonder dat de plant zich iedere keer herstelt van onze maai-acitiviteiten, vaak zo'n twintig tot dertig keer per seizoen! Maart is ook de maand om de grasmat te verwennen met wat voedingsstoffen. Compost of gedroogde koemest kan daarvoor zorgen. Op rijke gronden is de gift kleiner dan op arme grond.

Aardbeien
Wanneer u aardbeien heeft, zou u de oogst wat kunnen vervroegen met behulp van transparante groeifolie. Dit materiaal laat zonlicht door terwijl de gaatjes zorgen voor voldoende luchtuitwisseling. Ondanks die gaatjes wordt het onder de folie warmer, ook de bodem warmt meer op. Deze bodemwarmte wordt 's  avonds en 's nachts afgegeven, maar blijft gedeeltelijk onder de folie hangen. Wanneer de planten bloeien, moet de folie bij zonnig weer verwijderd worden om bestuivers de kans te geven om de bloemen te bevruchten: zonder bevruchting geen vruchten! Aardbeien die op die manier behandeld worden, dragen ongeveer veertien dagen eerder dan buitenplanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.