+ Meer informatie

Laatste poging tot Westduits akkoord

Metaalbonden per gebied bijeen

2 minuten leestijd

FRANKFORT — De Westduitse bond van metaalarbeiders heeft gisteren besloten nog eenmaal een poging te doen tot doorbreking van de impasse bij het overleg over een nieuwe CAO. Het bestuur van de 2,7 miljoen leden tellende IG Metall nam dit besluit, nadat de onderhandelingen in vier belangrijke industriële gebieden waren mislukt.

Het overleg wordt per gebied gevoerd.' Nadat in Noordrijnland-Westfalen, Neder-Saksen en in NoordDuitsland geen resultaat was bereikt, waren de onderhandelingen in Hessen aangekondigd als een laatste poging om de reeds 14 weken durende impasse te doorbreken. De onderhandelaars in Hessen werden het eens over een verhoging van het basisloon met 4,7 procent, met speciale eenmalige toeslagen voor de lager betaalden. Het bestuur van IG Metall wees vrijdag dit compomis van de hand, ihet het argument dat op die manier de inflatie niet zou worden bijgehouden.

De bond liet vervolgens weten dat men' eerst nog het overleg in het gebied van Noord-Wüiltemberg en NoordBaden op dinsdag aanstaande zou afwachten, alvorens een beslissing te ne-men over het uitschrijven van verkiezingen over de vraag of het werk al of niet zal worden neergelegd. Volgens de leider van IG Metall in Stuttgart, Franz Steinkühler, zouden de werkgevers een nieuw aanbod hebben toegezegd, dat zou afwijken van het in Hessen gedane voorstel.

De regering in Bonn verwacht dat de inflatie dit jaar ongeveer vijf procent zal belopen. Zij heeft er bij IG Metall op aangedrongen zich in haar eisen te matigen teneinde te' helpen bij het bestrijden van de economische crisis. De regeringscijfers wijzen in de richting van een negatieve groei van de economie van hooguit één procent van een aantal werklozen van gemiddeld 1,2 miljoen of 5,2 procent van de beroepsbevolking. . Pittman voegde hieraan toe dat de vroegere Zuidafrikaanse minister voor. het gevangeniswezen, Jimmy Kruger, naar het Robbeneiland bij Kaapstad, waar Mandela wordt vastgehouden, was gereisd. De partij van Pittman pleit voor vrijlating vui Mandela. Pittman wees erop dat Robert Sobukwe, leider van het Panafrikaanse congres, in 1969 werd vrijgelaten, nadat bekend was geworden dat hij aan kanker leed. Mandela werd'in 1963 veroordeeld wegens verraad en samenzwering voor het plegen van sabotagedaden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.