+ Meer informatie

Deel rijksweg 50 in 1985 gereed

Aanleg weg tussen Arnhem en Woeste Hoeve

3 minuten leestijd

BEEKBERGEN — De directie Gelderland van rijkswaterstaat heeft maandagavond in Beekbergen haar plannen toegelicht rond de aanleg van de nog ontbrekende schakel in rijksweg 50 op de Veluwe, namelijk de elf kilometer tussen Arnhem en Woest Hoeve. De huidige tweebaans rijksweg 350 kan de verkeersstroom al jaren, vooral in de zomermaanden, niet verwerken. Filevorming is daar een dagelijks terugkerend verschijnsel.

Het traject Arnhem-Woeste Hoeve van rijksweg 50 kan in 1985 gereed zijn, aldus ir. H. Luymes, hoofd van de afdeling droge waterstaat van rijkswaterstaat in Arnhem. „Dan moet wel alles meezitten", zegt hij.

Luymes verwacht in september een definitieve beslissing van minister Tuijnman van Verkeer en waterstaat over het tracé. De betrokken gemeenten, Apeldoorn, Ede en mogelijk Rozendaal moeten daarna de nieuwe weg in hun respectievelijke bestemmingtplannen opnemen. De feitelijke bouwtijd van het traject is drie jaar. De bouwkosten worden, afhankelijk van het gekozen tracé, geraamd op 50 A 70 miljoen gulden. ,,Dat is inclusief de twaalf of, indien tot het zogenoemde wildviaduct wordt besloten, dertien kunstwerken", aldus Luymes.

Alternatieven

Rijkswaterstaat in Arnhem heeft onlangs in een nota vier alternatieve tracés voor rijksweg 50 op de Veluwe voorgesteld. De eerste drie varianten projecteren de nieuwe autoweg zo veel mogelijk op en direct naast de bestaande weg Arnhem-Apeldoom (Rijksweg 350). De vierde variant projecteert het nieuwe traject ongeveer 150 meter westelijk van en dus geheel naast de huidige verbinding. Dit is wel de relatef goedkoopste oplossing. De ambtelijke verkeersdeskundigen van de gemeenten Arnhem en Apeldoorn, alsmede van de provincie Gelderland en van de Gelderse milieufederatie hebben echter in een voorlopige reactie al laten weten deze vienle variant om redenen van natuurbehoud bf te zullen wijzen.

Bezwaren tegen de plannen viin rijkswaterstaat kunnen tot het einde van deze maand schriftelijk bij de Raad van de waterstaat worden ingediend. Daarna volgen een of meer hoorzittingen, waar de bezwaren mondeling toegelicht kunnen worden.

De recreatiegemeenschap Veluwe beschouwt de aanleg van het traject Arnhem-Woeste Hoeve als „de laatste projectie van een autosnelweg in het Veluws natuurgebied". Het schap is geen tegenstander van de weg, maar heeft wel bezwaren tegen de naar zijn mening te ruim opgezette aansluitingen met de bestaande rijkswegen.

Knooppunten

Bij Arnhem is dat de aansluiting op rijksweg 12 (Utrecht-Duitse grens) en bij Woeste Hoeve heeft rijkswaterstaat een knooppunt geprojecteerd tussen rijksweg 50 en de oude rijksweg 350, dan de verbinding via Beekbergen met het centrum van Apeldoorn. De recreatiegemeenschap blijft overigens van mening dat zo groot mogelijke delen van het Veluwemassief autovrij moet zijn. Rijksweg 50 past, ondanks onvermijdelijke aanslag op de natuur, in dat streven, omdat het verkeer dan minder gebruik maakt van sluipwegen op de Veluwe, zoals nu het geval is. Met name de smalle en landschappelijk aantrekkelijke weg Apeldoom-Hoenderloo-Arnhem wordt dan ontlast, aldus het commentaar van de recreatiegemeenschap.

Rijkswaterstaat in Gelderland houdt donderdag a.s. in Arnhem een tweede informatieavond over rijksweg 50. De vermoedelijk twee hoorzittingen vinden ook plaats in Beekbergen en Arnhem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.