+ Meer informatie

(uitgelezen Zintuigen

1 minuut leestijd

Mensen kunnen veel. Zien, horen, voelen, proeven en ruiken. En sommigen schijnen soms ook nog te beschikken over een zesde zintuig. Er zijn echter dieren die bepaalde voelhorens hebben waarover wij niet beschikken. De wetenschapsjournalist Hans van Maanen laat je in zijn boekje "Onmenselijke zintuigen" (Aramith Uitgevers Bloemendaal; 1991: 78 blz.; 5,95 gulden) er eventjes aan ruiken.

Haaien vinden hun slachtoffers zelfs al hebben die zich onder het zand verstopt, slangen weten een muis te vinden puur door de warmte die het arme dier onvermijdelijk produceert. Vogels oriënteren zich op het magneetveld van de aarde en bijen op de polarisatie van het hemellicht. De laatste jaren heeft het onderzoek naar zintuigen bij dieren een hoge vlucht genomen. Geleerden vallen bijna letterlijk van de ene verbazing in de andere. De menselijke zintuigen blijken maar een fractie te benutten van alle informatie die voorhanden is. Er zijn meer kleuren dan alleen die van de regenboog, en er zijn tonen hoger dan wij kunnen horen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.