+ Meer informatie

Melde

2 minuten leestijd

ouds knip ik ze uit en plak ze op in oude telefoonboeken. Het bezwaar is, dat derug van het boek na afloop veel dunner is dan de inhoud: het boek puilt a.h.w. uit. Is daar wal tegen te doen? Antwoord - De plakboeken die u in de handel kunt kopen vindt u te duur. Wel, dan zult u de boeken waar u in plakt moeten uitdunnen. Want als u een boek van 100 'blz. neemt en u maakt elke biz.' dubbel zo dik door het opplakken van beeldi'erhalen, wordt het boek tweemaal zo dik terwijl de rug gelijk blijft. U moet dus telkens na het beplakken van een blz. de andere blz, afsnijden of uitscheuren. Afsnijden is het beste. Doe dit op één cm van het midden met behulp van een zetmesje. Dat is een metalen houdertje waarin wisselmesjes gestoken kunnen worden. Leg vóór u gaat snijden een stuk dik karton onder de te verwijderen blz. Is dit allemaal te lastig, koop dan een ringband met inpassende bladen. Dan kunt u plakken en invoegen tot de band vol is. Wat is melde? Vorig jaar kocht ik een pakje zaad. Het komt nu goed op, maar is het werkelijk als groente te gebruiken? Hoe dan? Antwoord - In onze tuin is melde een onuitroeibaar onkruid, zodat wij geen behoefte hebben aan de teelt. Maar zoals u weet zijn er mensen die met smaak (nou ja) brandnetels, paardebloemen enz. verorberen en dan kan melde er nog best bij. Trouwens, de blaadjes zijn nog zachter dan die van spinazie. U maakt zè ook klaar alsof het spinazie is. Rauw snipperen en door de warme aardappelen prakken kan ook heel goed. Is uw melde doorgeschoten dan kunt u altijd nog de blaadjes van de stengels afplukken en die gebruiken. Ze blijven n.l. altijd zacht. Melde is een plant die zo'n beetje op de grens van onkruid en cultuurplant zit, net zoals zuring en bonekruid. Maar ze is uitstekend eetbaar, dat wel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.