+ Meer informatie

Zuidmolukse terroristen vrije aftocht beloofd

Bezetters wilden met vliegtuig naar Benin

3 minuten leestijd

ASSEN — De bezetters van de school in Bovensmilde zouden vrije aftocht krijgen naar Schiphol. In ruil voor de vrijlating van alle schoolkinderen mochten zij met een vliegtuig vertrekken. Dit in tegenstelling tot wat het beleidscentrum altijd heeft beweerd, namelijk dat na de vrijlating over de eisen gesproken zou worden.

Dit bleek gisteren tijdens het proces van de bezetters van de school uit de verklaringen van de vier verdachten en de (schriftelijke) getuigenissen' van de schoolkrachten.


Uit een verklaring van schoolhoofd, E. van Vliet, die werd voorgelezen door de president van de rechtbank, mr. F. C. Fliek, werd duidelijk dat dr. Mulder de bezetters telefonisch vrije aftocht met een bus had beloofd. ,,De psychiater zei vanuit het beleidscentrum toe dat aftocht van de bezetters naar Schiphol verzekerd was", aldus de verklaring van Van Vliet. Dit werd door de verdachten zelf en door de andere onderwijskrachten bevestigd.


Benin


Andere markante punten uit het proces, dat overigens rustig verliep, vfaren de verklaringen van Willem S. die zei de leider van de bezetting te zijn en van Tommy Ferry P. Hij was de eerste die vertelde dat de bezetters na het beschikbaar komen van een vliegtuig naar Benin hadden willen gaan.


Tijdens de eerste procesdag van de kapers van de trein bij De Punt en de bezetters van de lagere school in Bovensmilde werden de vier bezetters van de school vterhoord.


De vier verdachten, de 26-jarige Willem S., de 24-jarige Gustav J. T., de 28-jarige Izaac T. en de 18-jarige Tommy Ferry P. verklaarden unaniem, dat het niet de bedoeling was geweest om één van de gegijzelden te doden of te verwonden, „Als er in de school was geschoten, was bewust naast de mensen geschoten", zo zei S. Op een gegeven moment waren bezetters — na de bevrijding van de kinderen — èn de vier overgebleven onderwijskrachten allen in slaap gevallen. ,,Er was afgesproken dat zij in de school zouden blijven en zij hebben van hun kant de verzekering gegeven dat er niets zou gebeuren", aldus S.


Leider


S., die als eerste werd verhoord, wekte grote verbazing met zijn verklaring dat hij de leider was geweest van de bezetting. ,,Ik had als eerste het idee om de schoolkinderen te gijzelen en heb de anderen benaderd".


Aanvankelijk bestond de groep uit zes personen, ook twee van de treinkapers waren van de parlij. Eén van hen, Ronny L., deed niet meer mee omdat hij geen schoolkinderen wilde gijzelen, de andere, Junus R., liet de voorlaatste avond afweten omdat zoals één van de schoolbezetters zei ,,er bij de trein veel meer mensen nodig waren".


Uit deze groep ontstond ook de groep die de treinkaping op touw zette. Wie daarvan de initiatiefnemer was, is nog onduidelijk. De plannenmakers vergaderden eerst op een flat in Assen, later in een schuurtje achter het huis van Izaac T. De laatste nacht bleven zij daar ook slapen.

(Vervolg zie pag. 3).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.