+ Meer informatie

Je moet dezelfde

4 minuten leestijd

Het is misschien wel zo dat ik nog erg jong ben (15). Volgens mijn ouders nog té jong om verstand van verkering te liebben. Toch wil ik schrijven hoe ik er over denk.

Het is vaak erg moeilijk om verkering te krijgen met iemand, die over belangrijke zaken net zo denkt als jij. Ben ie een meisje dat graag over een preek praat, dan wil je natuurlijk een jongen, die dat óók doet. Maar als je een meisje bent dat wel naar de kerk gaat, maar het verder allemaal niet zoveel kan schelen, dan wil je vast geen jongen hebben die wel graag over een preek of zo praat. Toch zitten al die jongens en meisjes in één kerk en het is dus moeilijk om niet alleen verkering te krijgen met iemand uit dezelfde kerk, maar nog moeilijker is het iemand te vinden die dan ook nog hetzelfde denkt als jij.

Om zo iemand te vinden kun je bijvoorbeeld eens doordeweeks naar een andere kerk gaan. Of naar de zendingsdag, maar die is er maar één keer in een jaar, net als de vakantie. Dan moet je dus weer een jaar wachten.

Ook komt het voor dat een jongen verkering krijgt met een meisje van een andere kerk. Men zegt wel eens datje er niets aan kunt doen als ie verliefd wordt op iemand, maar ik zou . Hierbij ga ik nog in op enkele punten, die Robert Kaufman aangestipt heeft. De wereldling vindt zéker minder wegversperringen bij het maken van zijn keus. Zolang je hierop echter jaloers bent, is er iets niet goed! De reformatorische wereld is al niet zo groot, maar als je ook nog iemand zoekt, die niet slechts „van je kleur" is, maar met wie je samen de Heere kunt zoeken, wordt de keus al heel beperkt.

Bidt en werkt, ja. Natuurlijk mag een meisje haar genegenheid tonen ten opzichte van een jongen, maar verder kan zij niet gaan. Het is toch een oer-gegeven, dat een jongen een meisje voor zich wint. En niet andersom. Daarom blijft voor een meisje m.i. hoofdzakelijk de weg van het gebed over.

Je kunt contact krijgen met iemand die onkerkelijk is. Als je je principes niet verloochent, merk je al gauw of het „afstuit" of dat er een „meegaan" is. Dat meegaan zal in de meeste gevallen een groeiproces zijn, waarbij de problemen (b.v. tegenkanting van de k tamme) je nooit van iemand kunnen houden die er niet zo over denkt als ik. Om met elkaar te trouwen moet je dezelfde opvattingen hebben over kerkelijke en geestelijke dingen. Er zijn veel gezinnen waarvan de man naar de ene kerk gaat en de vrouw naar de andere. Dit is natuurlijk heel gevaarlijk voor de opvoeding van kinderen. „Pa zegt het zus en moeder zegt het zo, ik weet niet wat ik moet geloven".

Ik ben het met de uitspraak: „Een huwelijk wordt in de hemel gesloten", wel eens, want alles ligt in de Voorzienigheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je iedereen kunt nemen en dan zeggen: „Het lag in de Voorzienigheid". Van de Voorzienigheid weten wij niets af. In de Voorzienigheid is besloten wie er met elkaar zullen trouwen. De Heere voegt man en vrouw samen. Het is erg moeilijk oin ais je verliefd bent op iemand die niet van jou houdt te zeggen „Uw wil geschiede".

Er zijn veel mensen die vrijgezel blijven. Toch zijn er ook veel mensen die met iemand van hetzelfde geloof trouwen. De Heere voegt ze tezamen. Je mag natuurlijk de middelen wel gebruiken. De Heere werkt door middelen. Schrijf dus gerust naar corr. en kennism. Als je voor elkaar bestemd bent kom je echt wel bij elkaar, ook al moet je vaak wat geduld hebben (wat erg moeilijk is). Je moet er veel om bidden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.