+ Meer informatie

Ook CDA heeft tal van keiharde strijdpunten

In kabinetsformatie vaste standpunten

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In navolging van de Partij van de Arbeid blijkt ook het CDA strijdpunten te hebben die in de komende kabinetsformatie hard zullen zijn.

Ten aanzien van de abortuswetgeving kan het CDA geen afspraken aanvaarden om de abortuskwestie weer op de helling te zetten, zo vertelt CDA-fractievoorzitter Lubbers in het CDA-weekblad CDActueel van deze week.

Vervolgens kunnen onderwijs en de particuliere welzijnssector naar de mening van het CDA geen verdere „verstatelijking" verdragen.

Met betrekking tot de kernwapens houdt het CDA vast aan het standpunt dat een positieve bijdrage geleverd moet worden aan het onderhandelingsproces.

„Ons devies is: kies voor onderhandelingen. De VVD-benadering van „ongeclausuleerd plaatsen" is onverantwoordelijk en die van de PvdA — „onvoorwaardelijk niet plaatsen" — lost niets op".

Werkgelegenheid
Het punt dat Lubbers als eerste opvoert, de werkgelegenheid, zal in de formatie niet de allergrootste moeilijkheden opleveren. Daar zal het CDA van de eigen sociaal-economische benadering een hard punt moeten maken, zegt Lubbers.

Lubbers geeft in het artikel een typering van de verkiezingscampagnes zoals die door een aantal partijen worden gevoerd.

D'66 voert een angstige campagne waarin ze moeite heeft om een goed antwoord te geven over haar positie. D'66 wil niet meedoen aan een links blok, maar tegelijk weigert ze daaruit de conclusie te trekken om te onderhandelen met alle partijen.

Laf
De VVD is laf gestart, meent de CDA-fractieleider, door de zaken die de afgelopen jaren niet konden worden verwezenlijkt op rekening te schrijven van de loyalisten in de CDA-fractie. „Dat is wegschuilen achter anderen", luidt hierover Lubbers' conclusie.

De PvdA heeft wel „samen" in haar vaandel, maar dan alleen met links. Het beeld ook van een grote linkse familie met advertenties van de Vara, PvdA-economen en als het aan Den Uyl lag ook de FNV, die zich echter formeel afzijdig houdt. Volgens Lubbers slagen de socialisten er niet in de inhoud van hun beleid duidelijk te maken. Het PvdA-program staat wel bol van de cijfers, maar de kernvragen over bijvoorbeeld de sociale uitkeringen en de betaalbaarheid daarvan worden niet gesteld.

„Nederland is geen vechtstaat maar een rechtsstaat. Daarom moet aan het toenemend geweld een eind worden gemaakt en daarom moet het Nederlandse volk achter onze politiek staan". Dit zei het CDA-kamerlid Van Leijenhorst vrijdagavond op een verkiezingsbijeenkomst in Heesch.

Van Leijenhorst verwees naar cijfers van het centraal bureau voor de statistiek, waaruit kan worden opgemaakt dat het aantal misdrijven vorig jaar is gestegen met veertien procent. Misdrijven tegen openbare orde en gezag stegen met dertien pct, diefstallen met veertien en vernielingen met ruim twintig procent, aldus Van Leijenhorst.

Hij zei dat het CDA vindt dat er in het onderwijs meer aandacht inoet worden besteed aan dit probleem. Ook moet worden bekeken of het politie-apparaat nog wel groot genoeg is. Er moeten strakkere voorwaarden gesteld worden bij het geven van toestemming voor demonstraties, aldus het CDA-kamerlid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.