+ Meer informatie

Leerzame computerprogramma's voor kinderen

7 minuten leestijd

Het is verbazingwekkend hoe goed sommige kinderen met een computer kunnen omgaan. Ze zitten erachter of ze nooit iets anders gedaan hebben. Ook in het onderwijs neemt de computer een steeds belangrijkere plaats in. Al op de basisschool worden de kinderen met de computer vertrouwd gemaakt. In het voorgezet onderwijs is informatiekunde een onderdeel van de basisvorming. Zelfs zodanig dat het computergebruik in veel andere vakken, zoals wiskunde, aardrijkskunde, Nederlands en Engels geïntegreerd is. Als we naar landen zoals de Verenigde Staten kijken dan heeft Nederland op dit gebied nog een hele achterstand weg te werken. Op school is heel goed te merken welke kinderen thuis een computer hebben en welke niet. Vooral bij het vak informatiekunde komt dit verschil duidelijk naar voren. Maar ook in het vervolgonderwijs, zoals het middelbaar technisch onderwijs, is het vertrouwd zijn met een computer en computerprogramma's wel degelijk van belang. Maar hoe leert u uw kind nu verantwoord omgaan met de computer? Met enkel spelletjes leert het kind niet veel. Integendeel, veel spelletjes zijn zielsverwoestend. Toch zijn er gelukkig ook nog leerzame, verantwoorde programma's op de markt. En nog Nederlandstalig ook!

Kleurboek
Davilex Software bv uit Houten is een van de weinige uitgevers die met leerzame Nederlandstalige software, speciaal gericht voor de jeugdigen, op de markt is. Al voor kinderen vanaf drie jaar is er een programma waarbij spelenderwijs kennis wordt gemaakt met de computer. "Billy's kleurboek" is het eerste programma waarmee kleine kinderen zelfstandig uit de voeten kunnen. Na het opstarten (dat de kinderen na het één keer gezien te hebben vaak zelf al kunnen) verschijnt er een scherm waarop Billy vraagt: „Help je mij met inkleuren?" Vervolgens kan er gekozen worden uit een nieuwe of oude tekening. Er kan gekozen worden uit negen verschillende tekeningen die moeten worden ingekleurd. Met behulp van de muis kiest het kind op een palet een van de 42 kleuren. Wil je een bepaalde structuur, zoals een muur met echte stenen, een grasveld, dakbedekking of stratenstructuur? Dat kan ook. Door het verschuiven van de muisaanwijzer naar het betreffende stukje op de kleurplaat en daar een keer te "klikken" wordt het gedeelte keurig ingekleurd. De tekeningen kunnen worden gewist en ook worden bewaard. Erg leuk is de keuze "mysterie". Er verschijnt dan een onzichtbare tekening, die door middel van inkleuren tevoorschijn komt. Omdat het kind niet weet om welke tekening het gaat, zie je de gekste resultaten.

Rekenbord
Voor de wat oudere jeugd zijn er ook Billy-programma's. Met "Billy's rekenbord" worden de kinderen vertrouwd gemaakt met rekensommetjes zoals ze die op de basisschool krijgen. Het niveau loopt van "heel makkelijk" tot "heel moeilijk". Ook kan er gekozen worden tussen verschillende manieren van berekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Opgaven zoals 4 + 3, 9 + 4, 5 X 6, 9 X 9, maar ook 2295:51,46x54,465 + 487, 503 - 48 worden in willekeurige volgorde op het scherm gezet. Elke keer weer andere opgaven in een andere volgorde. Willen we de sommen door elkaar heen dan is dat ook mogelijk. Als de kinderen het antwoord goed hebben, komt daar een keurige groene krul achter te staan en als de som fout is verschijnt er een rood kruis. De fouten moeten eerst verbeterd worden voordat de rekenaar verder kan. De rekensommen verschijnen op een schoolbord en als de kinderen drie borden goed hebben gemaakt dan mogen ze als beloning op het bord tekenen. Er verschijnen dan verschillende kleurtjes waaruit ze kunnen kiezen: tekenen maar.

Topografie
Ook heel leerzaam is "Billy's Koeriersdienst". Billy moet als postbode pakketjes gaan bezorgen en vraagt je hierbij te helpen. Dit programma kan heel goed gebruikt worden om de lessen aardrijkskunde te ondersteunen. Het programma is geschikt voor de hele bovenbouw van de basisschool, omdat er gekozen kan worden tussen verschillende landen. Wil je oefenen met de steden van Nederland, de landen of hoofdsteden van Europa, de landen, hoofdsteden of steden van de wereld, het is allemaal mogelijk. Onderaan het scherm verschijnt de plaats waar het pakje bezorgd moet worden. Óp de kaart zien we een groot aantal plaatsen aangegeven door middel van kleine vierkantjes die moeten worden "aangeklikt". Kun je de plaats echt niet vinden dan geeft het programma een hint. Om vertrouwd te raken met de plaatsen in Nederland, Europa of de wereld, of om je
aardrijkskunde te toetsen, of te oefenen voor bijvoorbeeld een repetitie is deze zeer leuk opgezette cd-rom beslist aan te bevelen.

Beestenboel
Bij "Billy's beestenboel" zijn door een grote wervelwind alle beesten op verkeerde plaatsen in de wereld terecht gekomen. Aan Billy wordt gevraagd of hij met een helikopter de beesten weer op de juiste plaats wil brengen. Soms weet Billy niet wat voor soort beest het is. Dan klik je op het vraagteken en krijg je informatie over het dier. Zoals: „In de jungle kun je de varaan tegenkomen. Deze hongerige hagedis eet zelfs geiten, dus kijk maar goed uit dat je niet in de buurt komt." Billy heeft een kooi bij zich waar hij het beest in kan stoppen. Zit er echter al een beest in de kooi, dan wordt dit dier eruitgezet op de plaats waar Billy zich bevindt. Als dit de goede plaats is, kun je dat aan Billy zien. Is het de verkeerde plaats dat zal Billy dat ook laten merken. Dit zeer speelse spel, waarbij vaak de leukste situaties ontstaan, is zeer doordacht en leerzaam. De kinderen leren op deze wijze welk dier in welk land of werelddeel thuishoort. Ook leren de kinderen de diersoorten kennen. Telkens verschijnt er een nieuwe mogelijkheid. Het is niet zo dat de kinderen het programma op den duur doorkrijgen, want het programma zelf verandert steeds van opdracht, zodat het beslist niet te voorspellen valt.

De prijs van de cd-roms is ƒ 19,95 per stuk. Op elke cdrom staat één programma; van de andere programma's is een demo te zien, die uitgeprobeerd kan worden. De cd-roms zijn verkrijgbaar in elke goede boekhandel, V&D, Dixons, computerzaken en dergelijke.

---
Ouders weet u wat uw kinderen doen?

Hoe belangrijk het is dat ouders weten waar hun kinderen mee bezig zijn, en wat er door hen allemaal op de computer wordt gezet, zal u na het lezen van dit stukje duidelijk zijn. Om op de hoogte te blijven van de allernieuwste ontwikkelingen heb ik regelmatig contact met verschillende computerleveranciers. Zij weten dat ik voor deze rubriek schrijf en ook voor welk publiek. Het deed mij dan ook behoorlijk pijn te moeten vernemen wat voor ervaringen verschillende leveranciers opdoen tijdens reparaties of installatie van nieuwe apparatuur. Zo treffen deze mensen heel vaak bijbelprogramma's aan op zo'n harde schijf, zoals de Statenvertaling, de institutie van Calvijn, concordanties. Personen uit de Bijbel en noem maar op. Een goede zaak. Maar tot hun grote verbazing zien ze dan op diezelfde harde schijf de meest gruwelijke en zielsverwoestende spelletjes staan die er maar te vinden zijn. Zo liep men laatst tegen een zogenaamd "doorn-spel" op, waarbij de speler het tegen de satan moet opnemen. Op allerlei manieren moet men proberen om de duivels te vlug af te zijn en uit de hel te ontvluchten. En wat te denken van pornografie! Geen wonder dat zo'n computerleverancier zich dan toch wel even achter de oren krabt en zich afvraagt wat dat nu eigenlijk voor klanten zijn, die bij hem in zijn winkel komen. Wat dat voor een geloof is, dat zulke mensen hebben. Een enkele keer vraagt hij ze dat dan ook wel eens, hoe dat nu te combineren is. Vaak blijkt dan dat zo'n spelletje er door een van de kinderen op gezet is, en dat pa of ma niet eens weten wat het inhoudt. Ouders, ook in deze hebben wij onze verantwoordelijkheid!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.