+ Meer informatie

Premier vaiiMaleisië wil spoedig aftreden

Datuk Hussein Onn bracht welvaart en stabiliteit

3 minuten leestijd

KUALA LuMPUR — De premier van Maleisië, Datuk Hussein Onn, heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij zal aftreden. Reden voor zijn besluit is zijn steeds slechter wordende gezondheid. Hij lijdt aan een hartkwaal en een operatie in Londen, twee maanden geleden, heeft geen vooruitgang ge; bracht.

Datuk Hussein wil zo snel als mogelijk is aftreden. Diplomaten in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur ge, loven dat zijn vertrek niet zal leiden tot 'Schokkende veranderingen in de regeringspolitiek, ondanks de verschillen in stijl en persoonlijkheid met zijn waarschijnlijke opvolger, vice-premier Da• tuk Seri Mahathir Mohammed. Datuk Hussein gebruikte zijn befaamde voorzichtigheid om te verzekeren dat de wisseling van het leiderschap vloeiend zal verlopen en mogelijke rivalen van Mahathir kondigden aan dat zij zijn premierschap niet zouden betwistten.

Mahathir wordt waarschijnlijk op het komende congres van de belangrijkste partij van de regeringscoalitie, de Verenigde Maleisische Nationale Organisatie (UNMO), tot voorzitter van zijn partij gekozen en zal daarna zoals gebruikelijk is automatisch premier worden, omdat men in Kuala Lumpur niet verwacht dat Datuk Hussein na dit congres nog even aanblijft.

Snelle ontwikkeling

De 59-iarige Datuk Hussein bracht met zijn rustige leiderschap welvaart en stabiliteit in Maleisië. Het land met een multi-raciale bevolking maakt een snelle ontwikkeling door. Hij is advocaat van beroep en werd de derde premier van Maleisië na de dood van Tun Abdul Razak in januari 1976. Hij moest twee jaar Wachten voor de UNMO hem als leider koos en was daarom gedwongen zijn vice-premier zelf te kiezen, ofschoon hij van mening is dat dit de taak is van het UNMO-congres.

De voornaamste rivalen van Mahathir zijn minister van financiën, Tengku Razaleigh en minister van onderwijs, Datuk Musa Hitam. De eerste is een rijke prins afkomstig van de oostkust van Kelantan, de laatste van veel eenvoudiger afkomst uit de staat Johore. Zij verklaarden beiden de 55-jarige Mahathir niets in de weg te leggen op zijn weg naar het premierschap en zullen vermoedelijk samen strijden voor het vice-premierschap. Razaleigh die, vaak wordt gezien als het brein achter de economische bloei van Maleisië kondigde aan dat hij ontslag zal nemen als hij geen vice-premier wordt. Mahathir liet weten dat beide kandidaten acceptabel zijn voor hem. arts, kwam na drie jaar terug op het politieke toneel als minister en werd in 1976 vice-premier.

Mahathir stond bekend om zijn proMaleise standpunten, een minder gelukkige opvatting in een land dat tot in 1969 rassenonlusten kende tussen Chinezen en Maleisiërs. Politieke waarnemers vinden dat hij deze opvattingen heeft laten varen toen hij dichter bij het premierschap kwam en moest samenwerken met negen partijen in de regeringscoalitie, waarvan vele zijn gebaseerd op ras.

Economische politiek

Mahathir was geestdriftig voorstander van Maleisie's nieuwe economische

Geheel ondenkbaar PolHieMNEP) die na de rassenonlusten

Het toekomstige politieke leiderschap van Mahathir was in het begin van de jaren zeventig geheel ondenkbaar, toen hij een boek publiceerde onder de titel „het Maleisisch dilemma". Toenmalig premier Tunku Abdul Rahman verbood het boek omdat het volgens hem racistisch was en zette Mahathir uit de UNMO. Het boek is nog steeds niet te koop, maar Mahathir, een van 1969 werd gelanceerd. Doel ervan was de armoede te lijf te gaan en de Bumiputra's (etnische .Maleisiërs en andere oorspronkelijke rassen van het land) een groter aandeel te geven in de nationale welvaart. Mahathir wil van Maleisië voor 1990 een geïndustrialiseerd land maken. Als hem dit lukt dankt hij veel aan zijn voorganger Datuk Hussein, die toen hij aan het bewind kwam een turbulent land moest regeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.