+ Meer informatie

Nyerere somber over Zuidelijk-Afrika

Twijfel aan succes Verenigde Staten

3 minuten leestijd

SAN FRANCISCO — In de stad waar 32 jaar geleden het handvest van de Verenigde Naties werd ondertekend, heeft president Julius Nyerere van Tanzania zaterdagavond een betoog voor politieke vrijheid en menselijke gelijkwaardigheid in het zuiden van Afrika gehouden.

Nyerere deed een beroep op de Verenigde Staten een positiever standpunt ten aanzien van oplossing van de problemen in het zuiden van Afrika in te nemen. Hij zei dat de kans op verkeerd begrijpen en een verschil in de Amerikaanse en Afrikaanse politiek bleef, „daar langzame en trage verandering in het zuiden van Afrika niet meer voldoet". 

Tien of vijftien jaar geleden zouden wijzigingen in regeringen of maatschappelijke stelsels in het zuiden van Afrika misschien zijn verwelkomd als een teken van hoop, aldus de president van Tanzania, maar het is nu niet relevant meer. „Intussen zijn teveel mensen gedood, is teveel valse hoop gewekt en te niet gedaan".

Dialoog
Nyerere zag geen tekenen dat de blanke minderheden in het zuiden van Afrika de laatste kans zouden aangrijpen die zij nog hebben. Het gaat er niet om, zei hij, of men in een duur hotel wordt toegelaten: het gaat om het recht om fatsoenlijk en waardig te kunnen leven.
„Als de blanken in Zuid-Afrika echt een ramp voor zichzelf en voor hun land willen vermijden, dan openen zij een dialoog met de Afrikanen. Dat houdt in besprekingen mpt de wezenlijke leiders van het Afrikaanse nationalisme zoals Mandela, Sisululu, Sobukwe en ook met de jonge mensen die naar voren zijn gekomen sinds deze ijveraars voor vrede van het eerste uur gevangen zijn gezet", aldus president Nyerere.
De president van Tanzania zei dat hij geen oplossing had en eraan twijfelde of de Verenigde Staten haar wel konden verschaffen.

Zuid-Afrika
„Een eventuele oplossing moet worden bereikt door alle volken van het zuiden van Afrika - allen die in dat deel van het continent leven, ongeacht huidskleur, ras of godsdienst. Uc ben zeker van één ding: Vrede en mensenrechten voor iedereen kunnen er alleen komen wanneer er nationale onafhankelijkheid komt op basis van meerderheidsbewind en menselijke gelijkwaardigheid in elk land", aldus Nyerere.
Hij eiste opnieuw politieke vrijheid voor Rhodesië en Namibië en beëindiging van de gescheiden ontwikkeling in Zuid-Afrika. Hij wees dit laatste land aan als aanstichter van de problemen in Afrika.
„De situatie zoals zij is, omdat Zuid-Afirika haar in stand houdt. Het probleem Rhodesië en Namibië ken daarom niet los gezien worden van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is niet alleen een tirannieke politiestaat, het is ook een land waarvan de regering openlijk uitgaat van racisme en die de leer van de rassensuperioriteit praktiseert zowel als propageert.

Zuid-Afrika is een bedreiging van de wereldvrede, zowel omdat het racisme en kolonialisme hooghoudt en omdat het het internationale streven naar mensejijke waardigheid voor iedereen aanfluit", zo besloot president Nyerere.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.