+ Meer informatie

Irak weigert af te zien van C-wapengebruik

Besloten zitting V-raad beëindigd

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft tijdens een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad geweigerd te garanderen dat Irak zal afzien van het gebruik van chemische wapens. Dat hebben verschillende deelnemers na afloop van de besloten zitting bekendgemaakt.

Volgens de zegslieden moesten de opmerkingen van ambassadeur Abdoel Amir al-Anbari niet worden begrepen als een rechtstreeks dreigement om chemische wapens in te zetten.

De perschef van de missie van Costa Rica, die tijdens de vergadering aantekeningen had gemaakt, zei dat ambassadeur Abdoel Amit al-Anbari door zijn Britse collega om een garantie was gevraagd dat Irak het internationale verbod op het gebruik van chemische strijdmiddelen zou respecteren. Daarop had Al-Anbari gezegd dat de Iraakse regering heeft beloofd geen chemische wapens in te zetten zolang Irak zelf niet het slachtoffer wordt van wapens voor massavernietiging. Als de luchtbombardementen op Irak voortduren kunnen de bommen als zodanig worden beschouwd, zei hij.

Na afloop van de besloten vergadering verdeelden de afgevaardigden zich in groepjes voor onderling overleg over het Iraakse terugtrekkingsaanbod en andere kwesties. De onderlinge beraadslagingen hebben eveneens een besloten karakter.

„Koppelingen"

Voordat de zitting begon, had AlAnbari tegenover verslaggevers verklaard dat zijn regering wil onderhandelen met de Verenigde Staten en alle andere oorlogvoerende partijen voordat zij zich uit Koeweit terugtrekt. Hij zei ook dat de „voorwaarden" waarover werd gesproken in verband met het Iraakse vredesvoorstel „geen voorwaarden, maar koppelingen" waren. Sommige zouden direct kunnen worden doorgevoerd, andere pas na maanden of langer, zei hij.

Eerder had Sowjetambassadeur Joeli Worontsov de hoop uitgesproken dat het onderhoud tussen de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Aziz, en Sowjetpresident Gorbatsjov helderheid zou brengen in de Iraakse bedoelingen „voor Moskou, de V-raad en de internationale gemeenschap".

De Iraakse aankondiging behoeft heel wat verduidelijking, zei Worontsov, „en we hopen veel antwoorden te krijgen". De Iraanse ambassadeur Kamal Kharrazi heeft gezegd dat het Iraakse bod Teheran niet geheel bevredigde, maar toch een „positief signaal was". „Het is voor het eerst dat we praten over terugtrekking uit Koeweit". Kharrazi heeft vrijdag gezegd dat president Rafsanjani binnen enkele dagen een hoge delegatie naar Bagdad wil sturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.