+ Meer informatie

Koplopers

2 minuten leestijd

Wereldwijd zijn 20 toonaangevende farmaceutische ondernemingen verantwoordelijk voor een kwart van alle medicijnen die nog moeten worden geïntroduceerd op de markt, meldt de Nederlandse stichting ter bevordering van medisch-farmaceutische research (MFR) in de jongste nieuwsbrief. Geput wordt daarbij uit gegevens van Pharma Projects, een standaardwerk op het gebied van gèneesmiddelen-fabricage.

De top-5 van farmaceutische bedrijven investeert jaarlijks 7 miljard gulden in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Koploper is het bedrijf Merck & Co. Deze farma-gigant heeft 144 produkten in ontwikkeling. Een eindje verderop volgt de firma Bristol-Myers Squibb met 110 potentieel nieuwe pillen. Derde op de lijst staat Hoffman la Roche met 109 mogelijke produkten, terwijl Ciba-Geigy en Eli-Lilly met 108 nieuwe stofjes in ontwikkeling de vierde plaats op de wereldranglijst moeten delen.

Wereldwijd zijn er maar liefst 680 bedrijven actief op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen. Veel van deze middelgrote en kleine bedrijven zullen volgens het MFR-bulletin de eeuwwisseling niet halen. Dat geldt zelfs voor een aantal van de 20 farma-giganten.

Gezien de sterk stijgende ontwikkelingskosten voor nieuwe geneesmiddelen zullen er over tien jaar nog maar vijftien relatief grote farmaceutische ondernemingen overblijven, zo verwacht een topman van het FransAmerikaanse bedrijf Rhóne-Poulenc/Rorer.

Het duurt tegenwoordig ongeveer twaalf jaar voor een nieuwe chemische stof op de markt kan worden geïntroduceerd. Alleen zeer grote farmaceutische bedrijven kunnen dit volhouden.

Lijstaanvoerder Merck heeft wereldwijd ruim 4500 mensen in dienst die zich bezighouden met het ontwikkelen van tientallen potentiële geneesmiddelen. Slechts een enkele haalt na ongeveer twaalf jaar de eindstreep. Dan moet het nieuwe middel zich in de gezondheidszorg nog gaan bewijzen. De ontwikkelingskosten bedragen gemiddeld 460 miljoen gulden per middel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.