+ Meer informatie

Situatie is in ons land nog niet uitzichtloos

Van Hulst op verkiezingsbijeenkomst in Twello:

2 minuten leestijd

TWELLO — Zoals het een goed politicus in de verkiezingsstrijd betaamd, wilde prof. dr. J. W. van Hulst, voorzitter van de CDA-fractie in de eerste kamer, de toestand in ons land niet uitzichtloos noemen op een verkiezingsbijeenkomst in Twello. De oude politicus hield donderdagavond zijn hoorders in dit Gelders dorpje voor dat er geen enkele reden tot defaitisme bestaat.

In levendige bewoordingen zette prof. Van Hulst uiteen dat we de ,,immense moeilijkheden te boven kunnen komen". Vanwege de grootte van de problemen wilde hij ook niet hakkerig of bijterig uithalen naar andere politeke partijen. Prof. Van Hulst: ,,We weten niet hoe hard we elkaar straks nodig hebben om Nederland uit het moeras te halen. Ik vind de nationale nood te groot om mij over andere politieke partijen uit te laten".

Het lidmaatschap van de Navo is volgens prof. Van Hulst onontbeerlijk voor Nederland. Van Hulst: ,,In deze gebroken wereld blijft er geen andere weg over dan lid te blijven van de Navo. Als een derde wereldoorlog zal losbarsten, zullen er geen overwinnaars, maar alleen dode verliezers zijn". Uit de Navo stappen, heeft volgens de professor grote gevolgen: ,,Uit de Navo betekent uit de Westeuropese Unie, dat betekent uit de Raad van Europa en dat betekent uit de EG. Er zijn maar twee wegen: of het lidmaatschap bestendigen, of een geïsoleerd bestaan gaan leiden".

Dissidenten
Het aarzelend standpunt van het CDA over kernwapens zag Van Hulst niet als een nadeel. „Ik geloof dat het pleit voor het CDA dat niet altijd iedereen het met elkaar eens is". Toch was Van Hulst blij dat hij in de eerste kamer geen last heeft van dissidenten binnen de CDA-fractie. Van Hulst: ,,Het dissidentisme vind ik ook niet zo leuk, maar op beslissende momenten zijn zij toch altijd weer solidair met de fractie".

Op de bijeenkomst haalde Van Hulst ook de Zuid-Afrika kwestie naar voren. De Zuidafrikaanse regering verdedigt het onverdedigbare volgens Van Hulst. Apartheid vond hij een gruwel. Van Hulst ziet zelf niet zoveel in een boycot van Zuid-Afrika. „Al zou het misschien massaal te proberen zijn". Van Hulst dacht de Zuidafrikaanse mentaliteit te kennen: ,,,Tegenstand verhardt de leiders; zij zullen nooit willen bukken". Van Hulst pleitte voor een optimale politieke druk om het apartheidsregiem te liquideren.

Werkloosheid
De professor meende dat een komende regering er geen genoegen mee moet nemen dat naast de grote werkloosheid nog zoveel vacatures bestaan. ,,De mensen moeten aan het werk gaan waar werk is", aldus de CDA-er. Hij betreurde het dat er ,,helaas in Nederland een kleine groep jeugd weigert zich in te spannen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.