+ Meer informatie

Griekenland trekt zich terug uit NAVO

Strijd hervat na mislukt overleg

5 minuten leestijd

ATHENE Griekenland heeft woensdag laten weten dat het zich terugtrekt uit de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO), zo heeft een regeringswoordvoerder in Athene bekend gemaakt. Woordvoerder Panaghiotis Lambrias zei dat Griekenland wel een politiek lid blijft van het Westerse bondgenootschap. De Griekse maatregel is dezelfde als Frankrijk onder president Charles de Gaulle nam. De beslissing om uit de militaire organisatie van het Atlantisch bondgenootschap te treden werd kennelijk genomen op een spoedvergadering die premier Constantine Caramanlis vanochtend belegde met de militaire bevelhebbers van het land, enkele uren nadat de Cyprusconferentie in Geneve was mislukt.

De Griekse minister van buitenlandse zaken Maivros had kort voor zijn vertrek uit Geneve, waar hij aan het Cyprus overleg had deelgenomen, reeds bekend gemaakt dat zijn land uit de NAVO zou treden. Er waren geen onmiddellijke aamiwijzingen.waaruit bleek welke stappen Griekenland zal ondernemen in verband met de hernieuwde strijd op Cyprus.

REDENEN
De hervatting van de strijd op Cyprus wordt beschouwd als de voornaamste reden voor Caramanlis' besluit uit de NAVO te treden. De regeringswoordvoerder zei dat Caramanlis vanmorgen om 4.00 uur (Ned. tijd) door de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Gregory Bonanos, op de hoogte werd gebracht van de hervatting van de strijd op Cyprus.

Caramanlis nam toen telefonisch contact op met zijn minister van buitenlandse zaken, Mavros, die zicli nog in Geneve bevond.
De Griekse delegatie op de Genieefse conferentie is inmiddels al weer op de terugweg naar Athene om de volledige kabinetsvengadering, die om 12.00 uur (11.00 uur Ned. tijd) gehouden zou woirden, bij te kunnen wonen. Funktionarissen op de lucht haven van Athene maakten bekend dat alle inkomende en uitgaande vluchten zijn afgelast.

In een officieel communiqué van de de NAVO niet in staat is gebleken Griekse regering werd gezegd: „Nu Turkije er van te weerhouden een conflictsituatie tussen twee aangesloten landen te veroorzaken, heeft premier Constantine Caramanlis de Grieltse strijdkrachnten geïnstrueerd zich uit het NAVO-bondgenooitschap terug te trekken. Griekenland zal slechts lid blijven van de politieke tak van de NAVO. Lambrias kon niet zeggen of dit inhield dat de NAVObases in Griekenland zullen worden ontmanteld.
De veiligheidsraad heeft met algemene stemmen een ontwerp-resolutie aanvaard, waarin de strijdende partijen op Cyprus gevraagd wordt onmiddellijk alle militaire acties te beëindigen en overwijld de onderhandelingen te hervatten voor het herstel van de vrede in het gebied en van een constitutioneel l)ewind op Cyprus. De Britse resolutie werd aangenomen met de stemmen van alle 15 leden van de raad in minder dan 10 minuten nadat de raad was bijeengekomen op verzoek van Cyprus, Engeland en Griekenland. De Britse delegatie had de resolutie reeds voor de bijeenkomst van de raad ingediend.

Schepen en vliegtuigen moeten wegblijven uit het gebied van Cyprus, zo meldt de Turkse radio. Inmiddels heeft de Turkse luchtvaartmaatschappij al haar vluchten geannuleerd. Ook zijn alle verbindingen van Rome met Athene, Ankara, Istanbul en Tel Aviv opgeschort. In Griekenland zijn de vliegvelden van Saloniki en die op de Egeische eilanden Samos, Rhodos en Chios gesloten.

De gevechten op Cyprus zijn vandaag bij het aanbreken van de dag hervat toen eskaders Turkse straaljagers begonnen Grieks-Cypriotische doelen in de omgeving van de hoofdstad Nicosia te bestoken. Een uur na het begin van de luchtaanvallen werd in Nicosia vernomen dat tankslagen worden geleverd ten oosten en ten westen van de stad, aan de rand van het gebied dat bezet wordt door het Turkse leger.
Ben woordvoerder van de vredesmaoht der Verenigde Naties verklaarde op een persconferentie dat negen VN-militairen, vier Britten en vijf Finnen, gewond waren tijdens de Turkse luchtaanvallen. De Finnen werden gewond toen het vliegveld van Nicosia vanuit de lucht werd gebombardeerd. De vier Britse millitairen raakten gewond in de omgeving van het dorp Skyliours, ongeveer 25 km ten noordwesten van het dorp Nicosia.
Radio Nicosia zendt marsmuziek uit en roept de Griekse Cyprioten op tegen de Turken te vechten. Een van de Griekse radiostations op Cyprus zendt sinds woensdagmorgen niet meer. Vermoedelijk is het door een bom getroffen. De Britse hoge commissaris op het eiland heeft alle Britten op Cyprus via de radio geadviseerd zich zo snel mogelijk naar de dichtsbijzijnde Britse basis te begeven.

TURKIJE
In een verklfring van de Turkse regering die door de radio werd uitgezonden, werd gezegd dat de Turkse actie niet tegen Griekenland of de Grieks-Cyprioten was gericht. Turkije is alleen in actie gekomen om de onafhankelijkheid van Cyprus en de veiligheid van de Turkse gemeenschap op het eiland te beschermen, aldus de verklaring.
De regering uitte de beschuldiging dat de Grieken en Grieks-Cyprioten op de besprekingen in Geneve een onverzoenlijk standpunt hebben ingenomen en zelfs geweigerd hebben de Turkse voorstellen te bespreken. Op het overleg in Geneve, aldus de Turkse radio, werd Cyprus nog steeds beschouwd als een volledig Grieks eiland.
De Griekse premier Karamanlis gaf een verklaring uit waarin hij het optreden van Turkije scherp veroordeelt en dit land een gevaar voor de wereldvrede noemt. Griekenland zal intussen alle maatregelen die nodig zijn om een aanval bet hoofd te bieden, die zich niet alleen tegen de onafhankelijke republiek Cyprus richt, maar ook de wereldvrede bedreigt.
De Turkse minister van buitenlandse zaken, zei voor zijn vertrek uit Geneve te weten dat er geen sprake van is dat Turkije uit de NAVO treedt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.