+ Meer informatie

Utrechtenaar lichtte voor 4 miljoen op

Fraude-aangiften stromen binnen

2 minuten leestijd

UTRECHT — Bij de Utrechtse politie stromen op het ogenblik de aangiften binnen van fraude, die zou zijn gepleegd door de 47-jarige Johan B. Deze is vorige week gearresteerd op verdenking van oplichting. Voor zover de politie nu kan nagaan heeft hij zijn slachtoffers minstens vier en een half miljoen gulden afhandig gemaakt.

Maar dat bedrag zal nog wel stijgen: de politie heeft anderhalve volkswagenbus vol aan bescheiden in beslag genomen en het onderzoek is nog lang niet afgerond.

Een van de aangiften is afkomstig van de Bond Zonder Naam, die zegt, door B. voor 120.000 gulden te zijn benadeeld via oplichting en valsheid in geschrifte. Welke rol de voormalig BZN-directeur Van Essen daarbij heeft gespeeld staat nog niet vast, maar volgens de politie is wel zeker dat die B. bedragen van 50.000 en 70.000 gulden heeft gegeven voor werkzaamheden die hij niet heeft verricht.

Inmiddels lijkt het erop, dat B's 41jarige vrouw Sonja een actievere rol heeft gespeeld dan aanvankelijk werd (Van onze parlementsredactie) aangenomen: haar handtekening komt op diverse stukken in oplichtingsaffaires voor. Ook heeft ze, als ex-verpleegster, het vertrouwen weten te winnen van een ongeneeslijk zieke vrouw die ze vroeg, haar echtgenoot — een gerenommeerd Duits zakenman — ertoe te bewegen, honderdduizend gulden in een niet bestaande transactie te steken. Dat lukte. B. deed zich daarbij voor als beëdigd accountant en makelaar.

Bankbreuken

De fraudecentrale van de CRI (Centrale recherche informatiedienst) heeft intussen ook een aantal bedrieglijke bankbreuken (het „leeghalen" van failliete bv's) aan het Hcht gebracht. Verder blijkt B. gewerkt te hebben met minstens vijf incorporations, „dochters" van Amerikaanse fïrma's die men in Nederland gewoon kan laten inschrijven, zonder dat daarvoor een bewijs van goed gedrag nodig is.

De Amsterdamse firma Habel, waarbij B. ook betrokken was, is inmiddels „verdwenen". Deze firma kwam in het nieuws toen ze parabolische antennes op de markt wilde brengen waarmee „satellieten uit de hele wereld" ontvangen zouden kunnen worden. Ook zwendel, volgens de politie. Hoewel een antenne drieduizend gulden moest kosten, hadden zich al zevenhonderd gegadigden gemeld.

Goud

Andere slachtoffers (waaronder Duitse concerns) stopten grote sommen in een „goudtransactie" in Arizona. B. wist hen voor deze zaak warm te maken met hulp van een Nederlandse ppagnost en een „professor" die een nieuwe, inmiddels gepatenteerde, goudwinningsmethode had uitgevonden.

Het echtpaar B. zit in voorlopige hechtenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.