+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ferenc Visky, Gebonden en toch vrij. 70 verhalen over gevangenschap en vriendschap. Uitg. De Banier Utrecht 2006,121 blz., € 10,-.

De periode van 1958 tot 1964 vormt het dieptepunt van de communistische terreur in Roemenië. In deze donkere periode leren de predikanten Ferenc Visky en Richard Wurmbrand elkaar kennen. Ze ontmoeten elkaar in de beruchte Gherla gevangenis. De vriendschap die daar ontstond, werd een vriendschap voor het leven. In 70 verhalen wordt daarvan verteld.

Dr. A. de Bruijne, Levend in Leviatan. Een onderzoek naar de theorie over ‘christendom’ in de politieke theologie van Oliver O’ Donovan. Uitg. Kok Kampen 2007, 294 blz., € 22,50.

Oliver O’ Donovan vergelijkt de positie van Jona in de walvis (door hem aangeduid als Leviatan) met die van de christenheid in de wereld van de moderniteit. De auteur onderzoekt deze visie van O’ Donovan met het oog op het theologische en politieke debat in Nederland. Dat maakt deze studie boeiend en actueel. De positie van O’Donovan blijkt ergens tussen theocratisch (kerk en staat vallen bijna samen) en liberaal (strikte scheiding tussen religie en staat) uit te komen. De invulling van het begrip ‘christendom’ maakt dat O’Donovan aan de ene kant de kerk kan oproepen in deze tijd profetisch te spreken vanuit de Schrift. Aan de andere kant is er het politieke debat, waaraan christenen deel kunnen nemen zonder missionaire claim, maar om de situatie te verhelderen. Er zou veel meer van deze studie (die de auteur tot dissertatie diende) te zeggen zijn. Het mag duidelijk zijn dat het de moeite loont zich hierin te verdiepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.