+ Meer informatie

"Nederland blijft partner Macedonië"

2 minuten leestijd

SKOPJE (ANP) - Nederland wil een betrouwbare partner van Macedonië blijven, maar het is zeer de vraag of het Balkanland na 2003 nog zal staan op de lijst van landen waarmee Nederland een speciale bilaterale ontwikkelingsrelatie heeft.

Die boodschap liet minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken gisteren achter bij de Macedonische regering.

De minister deed dat na een kort bezoek aan Skopje en het Nederlandse detachement dat momenteel de leiding heeft van de NAVO-vredesmissie Taskforce Fox (TFF) in het land.

De CDA-bewindsman sluit niet uit dat als het CDA blijft regeren, Macedonië deel gaat uitmaken van een regionale benadering van de Balkan. De toezeggingen aan Macedonië van paars 2 zal hij gestand doen, zo beloofde hij de Macedonische president, Trajkovski. Dat betekent dat het land ook volgend jaar nog recht heeft op hulp ter waarde van ruim 45 miljoen euro.

Nederland trekt zich half december terug uit de NAVO-operatie, die tot nu toe zeer succesvol is verlopen, niet in de laatste plaats door de Nederlandse inzet. Imam Jakup Assipi uit het etnisch Albanese dorp Slupchane in de buurt van de hoofdstad Skopje is vol lof over de Nederlandse aanwezigheid. Met commandant generaal De Jonge heeft hij een uitstekende relatie.

Ook een Nederlandse vertegenwoordiger van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE), I. Korthals Altes, bevestigt dat Nederland een goede naam heeft in het land. Desondanks is het kabinet niet van plan de Nederlandse aanwezigheid te verlengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.