+ Meer informatie

Gemeente van Christus moet offensief leger zijn

Vergadering Prot. Nederland afd. Gouda

2 minuten leestijd

GOUDA - „De gemeente van Christus moet een offensief leger zijn. We moeten niet in de verdediging, maar naar Jesaja 40 een aanvalsleger zijn in de zin van "klim op een hoge berg". Dat zei de Tilburgse evangelist J. W. N. van Dooijeweert vrijdagavond tijdens de jaarvergadering van de afdeling Gouda van de Vereniging "Protestants Nederland". Hij refereerde over het onderwerp "Protestant zijn in deze tijd, ondergaan, óndergaan of blijven staan?"

Van Dooijeweert vroeg zich af of protestanten in deze tijd van vrijheden nog wel te protesteren hebben, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Hij noemde het ondergaan een kenmerk van het protestant zijn. „Door het geloof heeft Abraham Ur der Chaldeeën verlaten. Met een donkere toekomst? Nee, aan de einder straalde het Licht. Abraham woonde in tenten en „sloeg de pinnen niet vast in het aardse leven". Bovendien leefde men met en voor elkaar. „Bijbels protestant zijn vraagt volgen, strijd en waakzaamheid", aldus Van Dooijeweert.


Waarschuwing


Hij waarschuwde dat de „muren in de wijngaard" niet mogen vallen. „Dan krijgen de wilde dieren toegang tot de wijngaard en zal met de slagregens de teelaarde wegspoelen. Dan houden we de kale rotsen van leerstukken over. Dat gebeurt óók bij de luiaard, die redeneert in de trant van: „och, mocht het me nog maar eens pijn doen, dat de kerk zo verbrokkeld en verdeeld ligt".


Als 'muren' in het protestantisme noemde hij: het gezamenlijke (gezins)gebed, het vertellen en horen hoe God mensen bekeert, de godvruchtige gewoonten, het gezamenlijk bijbellezen, de gemeentelijke samenkomsten, ook de doordeweekse.


„Opdat wij blijven staan, zegt het Openbaringboek: „Houdt dat gij hebt". Dan hebben we Gods Woord, de prediking ervan, de sacramenten en de vrijheid om in het gebed tot God te gaan. Blijven staan kan alleen met Gods Woord in de hand en met de werking van Zijn Geest in het hart", zo besloot Van Dooijeweert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.