+ Meer informatie

„Obstakels voor regionale conferentie opgeruimd"

Minister Arens voor Amerikaanse media:

5 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/AP/AFP) - Israël is bereid deel te nemen aan een conferentie over vrede in liet MiddenOosten, zo zei de Israëlische minister van defensie, Mosje Arens, gisteren voor de Amerikaanse televisie. De officiële aanvaarding is „slechts een formaliteit", aldus de minister.

„Op grond van de akkoorden die we hebben bereikt tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, is ons antwoord in principe positief', zei Arens in een vraaggesprek voor de Amerikaanse televisie. Tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten eerder deze week kreeg Baker van de betrokken Arabische staten in de regio te horen dat ze met zijn vredesplannen instemmen. Baker wacht nog op een formeel antwoord van Israël.

De VS hebben Israël en de Palestijnen twee compromis-voorstellen voorgelegd over de kwestie van de Palestijnse deelname. Dit heeft de Israëlische legerradio gisteren bekendgemaakt. In het eerste compromis stemmen de Palestijnen er mee in dat er in de eerste fase van de besprekingen geen Palestijnen uit Oost-Jeruzalem meedoen. In ruil daarvoor krijgen zij een brief waarin Washington toezegt dat het vraagstuk van de soevereiniteit van Jeruzalem, in de tweede fase van de onderhandelingen over een definitief akkoord over de status van de stad aan de orde komt. De tweede mogelijkheid was dat Israël zou instemmen met afgevaardigden uit het oostelijk deel van de stad. In deze formule zouden de Amerikanen hebben beloofd dat de status van Jeruzalem in de gesprekken helemaal niet aan de orde komt.

Probleem opgelost

Het probleem van de Palestijnse vertegenwoordiging is volgens Arens opgelost. „We zijn het met de Verenigde Staten eens geworden over de Jordaans-Palestijnse delegatie en hebben afgesproken dat daarin geen leden van de PLO of inwoners van Jeruzalem moeten zitten", aldus de minister. „Ik geloof dat we zeer dicht bij een gisteravond zijn ontslag en zijn regering aan president algeheel akkoord zijn, dat het mogelijk moet maken een eerste ontmoeting te hebben" met de Arabische landen, aldus Arens. Die ontmoeting, die „anderhalf tot twee dagen" moet duren, zou gevolgd moeten worden door „rechtstreekse bilaterale onderhandelingen tussen Israël en Syrië, Israël en Libanon, en tussen Israël en de Jordaans-Palestijnse delegatie". Arens zei dat zijn mening overeenkomt met die van de Israëlische regering.

Gisteren meldde de Israëlische radio nog dat de minister van buitenlandse zaken, David Levy, zijn collega-ministers er gisteren van beschuldigd had het Amerikaanse vredesinitiatief bewust te dwarsbomen. Volgens de radio ging Levy tijdens intern kabinetsberaad woedend tekeer, omdat de tegendraadsheid van een aantal ministers ten opzichte van het Amerikaanse voorstel volgens hem zijn missie naar Egypte in grote moeilijkheden brengt. Levy gaat vandaag naar Cairo voor beraad met de Egyptische regering over het vredesproces.

Geen land voor vrede

Minister Arens benadrukte gisteren verder dat er geen land-voor-vredeakkoordjes zijn gesloten, waarbij Israël een deel van de bezette gebieden zou opgeven in ruil voor vrede met zijn buurstaten. „Wij zullen hierover onze standpunten geven, en men kan gemakkelijk raden wat die standpunten zullen zijn". Zo zei Arens zaterdag al dat over de Golan-hoogte, die Israël in 1973 op Syrië veroverde, niet onderhandeld zal worden. Daarentegen zei de Syrische president, Hafez al-Assad, gisteren tegenover het dagblad Washington Post dat Syrië niet zal afzien van de eis dat het gebied wordt teruggegeven.

De Amerikaanse president, George Bush, heeft de uitlatingen van minister Arens voor de Amerikaanse televisie als positief beoordeeld. Op een persconferentie op de militaire basis Andrews, waar de president een partij golf speelde, zei Bush gisteren dat de woorden van de Israëlische minister van defensie hem „positief leken".

Egypte heeft gisteren nogmaals benadrukt dat het noodzakelijk is dat Palestijnen uit Oost-Jeruzalem deelnemen aan de vredesconferentie. In het gezaghebbende dagblad Al-Ahram van vandaag staat dat dit „(...) moet onderstrepen dat Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van de door Israël bezette gebieden, zoals omschreven in resolutie 242 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die dient als referentie voor een dergelijke conferentie". Al-Ahram schrijft ook dat Egypte er gisteren bij Israël op heeft aangedrongen voor een bepaalde periode te stoppen met de kolonisatie van de bezette gebieden, „als een gebaar van goede wil".

Woningen op Golan

Het Israëlische ministerie voor huisvesting, geleid door Ariel Sjaron, maakte gisteren bekend dat er 380 nieuwe woningen zullen worden gebouwd op de Golanhoogte. „Het gaat om een plan dat al een jaar geleden is goedgekeurd, maar dat om ambtelijke redenen nog niet was uitgevoerd", zo zei een woordvoerder van Sjaron. Het gaat niet om een provocatie bedoeld om het vredesproces in de wielen te rijden, zo voegde hij daar aan toe. Op dit moment zijn 3200 woningen in het op Syrië veroverde gebied in aanbouw.

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, rekent erop dat de openingszitting van de regionale vredesconferentie in oktober kan plaatsvinden, zo meldt het Amerikaanse blad US News and World Report op gezag van Israëlische bronnen. Waar die plaats zou vinden, staat nog niet vast. Israël stelt Washington voor, Egypte Cairo, terwijl de Sowjet-Unie zich naar verwachting voor Geneve zal uitspreken.

Commentaar Arafat

De leider van de PLO, Jasser Arafat, zei gisteren in een vraaggesprek met het Franse televisiestation TFl twijfel te hebben aan de werkelijke bedoelingen van de Verenigde Staten. „Wij zouden willen weten of de Amerikanen oprecht de intentie hebben een oplossing te zoeken voor de lange termijn of dat zij het vredesproces gebruiken voor interne, electorale doeleinden of om de Likoedpartij in Israël te versterken". De PLO-leider zond gisteren een boodschap naar Sowjetleider Michail Gorbatsjov waarin hij de positie van zijn orgam'satie uiteenzette met betrekking tot de Arabisch-Israëlische vredesgesprekken. De Palestijnse leiders vergaderen sinds woensdag in Tunis over een reactie op de Amerikaanse vredesplannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.