+ Meer informatie

Nazaten van Rembrandt ontdekt

1 minuut leestijd

LEIDEN (ANP) - De stad Leiden blijkt nog enkele nazaten van Rembrandt van Rijn onder haar inwoners Ie hebben. Gemeentearchivaris P. de Baar is na een maandenlange speurtocht in de archieven tot de conclusie gekomen dat de Leidse broers Willem en Herman de Goeij afstammen van het geslacht Van Rijn. Rembrandt (1606-1669) leefde de eerste 26 jaar van zijn leven in Leiden.

De familie De Goeij stamt niet rechtstreeks van Rembrandt af, maar van diens oudste broer Adriaen. Rembrandts "lijn" houdt op bij zijn kleindochter Titia, die geen kinderen heeft gekregen.

De broers Willem en Herman de Goeij, die tot donderdag nog geen weet hadden van hun stamboom, werden gisteren ter gelegenheid van de heuglijke ontdekking in de bloemetjes gezet door de Leidse wethouder J. Walenkamp. Dat gebeurde bij de opening van een reconstructie van het atelier van Rembrandt in de Leidse Stadstimmerwerf.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft tijdens een veiling van Christie's in Londen, op 10 december, de ets „Aanbidding van de herders" (ca. 1652) van Rembrandt aangekocht. Het museum heeft 127.000 gulÖen betaald, aldus een woordvoerster van het veilinghuis gisteren.

Het Rijksprentenkabinet bezit diverse staten van de ets. De nu aangekochte tweede staat, waarvan op dit moment slechts drie afdrukken in de wereld bekend zijn, ontbrak. De tweede staat verschilt van de eerste omdat Rembrandt in deze de belichting heeft teruggebracht tot het meest essentiële, aldus het Rijksmuseum in een toelichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.