+ Meer informatie

Nieuwerkerk wil minder zwanen afschieten

1 minuut leestijd

NIEUWERKERK MD IJSSEL Het college van B en W van Nieuwerkerk aan den IJssel „betreurt ten zeerste" dat onlangs tientallen zwanen afgeschoten zijn. In overleg met de afdeling Faunabeheer van het ministerie van landbouw en visserij heeft de gemeente besloten het aantal af te schieten zwanen in de toekomst te beperken.

In de weilanden tussen de 's-Gravenweg en de Groenendijk hielden zich grote aantallen zwanen op. Dit tot ergenisH»*de hoeren in dit gebied, omdat,dg uitwerpselen van de zwanen voorfpreéschade fcorgen.

Uit gesprekken die het college met het ministerie van landbouw voerde, bleek dat de zwanenjagers rechtmatig handelden, op grond van de verleende vergunning uit de Vogelwet 1936. Deze vergunningen werden afgegeven door de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Doel was de schade die de zwanen aan bouw- en grasland kunnen aanrichten, te voorkomen. Zeven zwanen eten namelijk evenveel gras als één koe.

De Nieuwerkerkse milieu-organisaties betreuren de slachting van de zwanen, die behoren tot de beschermde diersoorten. Ook een aantal raadsleden stelde vragen over deze kwestie. Inmiddels heeft een onderzoek van de milieu-agent uitgewezen dat er geen jonge of oudere zwanen die een broedsel hebben, zijn gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.