+ Meer informatie

Statenbijbel

2 minuten leestijd

Mijn oma heeft een Statenbijbel waarin staat: Ter Goud AE • gedruckt by lohan Rammazeyn, Boeck-drucker woonende in de Corte Groenendal in de Niewe Druckerye. Anno 1647. Was R. een bekende Bijbeldrukker? Wij zagen zijn naam anders nooit in een Bijbel. Bovendien zit dat blad niet voorin, maar tussen het Oude en Nieuwe Testament. Is dat niet ongebruikelijk? Antwoord — Ja, dat is erg ongebruikelijk en dit boek zal bij liefhebbers en verzamelaars dan ook zijn geld best opbrengen. Van deze boekdrukker weten wij niet veel. Hij was boekhandelaar en rederijker in Den Haag en schreef zijn naam ook J. Rammezeyn. dat blijkt uit zijn boek „Joek (scherts) ende Ernst, ofte het Loon der Goede en straf der Quade (mensen); op de spreuk: Twee sullen tesamen malen, de een sal aanghenomen ende de ander sal verlaten worden -uytgebeeldt in een Zinnenspel, 's-Gravenhage 1671. Voorzover wij weten heeft hij nooit echt Bijbels gedrukt, maar wèl ingebonden. Handiglijk heeft Rammezeyn daarbij een door hem gedrukt blad ingevoegd tussen OT en NT. Een deskundige, kan dat bewijzen want hij zal best ander papier hebben gebruikt dan de oorsponkelijke drukker en ook als de band opengewerkt wordt moet o.i. te zien zijn hoe R een biz. binnen smokkelde. Hoogst belangwekkend voor liefhebbers van oude Bijbels en mede daardoor is dit een duur boek! Er zijn maar weinig Rammazevnbijbels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.