+ Meer informatie

Antiabortuscampagnc in Ierland en Italië

2 minuten leestijd

DUBLIN — In de Ierse Republiek is een campagne begonnen om het bestaande abortusverbod in de grondwet te verankeren. Het initiatief ertoe is genomen door een groep gynaecologen en verschillende rooms-katholieke organisaties.

Op het ogenblik is in de Ierse Republiek abortus een ernstig misdrijf volgens de uit 1861 daterende wetgeving. De organisatoren van de campagne zijn echter bevreesd, dat een mogelijke actie voor de rechtbank tot een legale ontsnappingsmogelijkheid zou kunnen leiden, zoals in Engeland is gebeurd.

Buiten de Ierse Republiek en vooral in Noord-Ierland wordt elke actie om het abortusverbod grondwettelijk vast te leggen gezien als een nieuwe aanwijzng, dat de Ierse Republiek een sectarisch rooms-katholiek land is, waarvan de wetgeving de katholieke beginselen weerspiegelt. Zulks ondank het feit, dat ook onder de protestanten een krachtige oppositie tegen abortus bestaat.

Dit neemt allemaal niet weg, dat er een regelmatige stroom van vrouwen uit Noord-Ierland en de Ierse Republiek is, die naar Engeland of Wales gaan voor een abortus. Volgens de officiële cijfers waren dat in 1980 2564 vrouwen uit de Ierse Republiek en 1205 uit Noord-Ierland, ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Deze cijfers worden echter niet erg als waarheidsgetrouw beschouwd, omdat er nogal wat vrouwen zijn, die niet het adres van de Engelse kliniek opgeven, maar van een kennis of familielid.

Italië

De vicaris-generaal van de paus vooi het bisdom Rome, kardinaal Poletti heeft zijn leden opgeroepen om de bestaande abortuswetgeving in Italië ongedaan te maken. Zij krijgen de kanf hiertoe in een volksreferendum, daf zondag 17 mei wordt gehouden.

In Italië is de abortus sinds kort bij de wet geregeld. „De Beweging voor het leven" heeft echter voldoende handtekeningen verzameld om de regering te noodzaken over deze wet de mening van het volk .te vragen. Wanneer het volk zich in het referendum tegen de bestaande abortuswetgeving uitspreekt is deze wet niet meer geldig.'

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.